Het beeld van die Sunderland-supporters met hun ‘MAGIC DICK’-spandoek laat me niet meer los. Een nieuwe bijnaam is geboren, vergeet De kleine generaal, Tricky Dick of de Advocaat van de Duivels, hier is MAGIC DICK!

STEUN RO

De foto werd gemaakt na de 1-0 overwinning van Sunderland AFC op aartsrivaal Newcastle United en Advocaat genoot zichtbaar van de ambiance. Hij zei later zelfs dat hij er heel emotioneel van was geworden.

Dick – ik mag Dick zeggen – staat glunderend achter een Nederlandse vlag, op het witte middenvlak is met zwarte stift ‘MAGIC DICK’ geschreven.
Advocaat staat wang aan wang met een glunderende jongedame, zij houdt één punt van de MAGIC DICK-vlag vast. De man aan de andere kant heeft iets meer afstand, maar het plezier is er niet minder om. Om hen heen: louter lachende gezichten. Iedereen is vergeten dat ze vorig jaar de fascist Paolo Di Canio nog stonden toe te juichen.

Het MAGIC DICK-spandoek is natuurlijk tamelijk dubbelzinnig, maar dat hoef ik u niet uit te leggen. Ik woonde vroeger onder een jongen die Dick Kok heette dus ik weet hoeveel grappen je over zo’n naam kan maken. Ook gespot in het Stadium of Light van Sunderland: een enorme opblaaslul met de tekst ‘Advocaat’. Dick Advocaat. Begrijpt u wel?

Steenkolen

“De fans waren geweldig,” zei MAGIC DICK zelf, in iets beter verzorgd Engels dan dat van collega Koeman, maar de teksten blijven met steenkolen geschreven. Sterker, het erbarmelijke Engels van Van Gaal, Advocaat en Koeman schreeuwt zo langzamerhand om een gezamenlijke persconferentie bij Koefnoen. Dat zulke perfectionisten zo weinig moeite nemen om zich op taal technisch terrein te verbeteren is ronduit verbazingwekkend.

Advocaat, op zijn beurt, is gisteren weer een stukje dichter bij zijn bonus van 680.000 euro gekomen door Southampton in een doldwaas duel met 2-1 te verslaan. Het bedrag wordt aan het einde van het seizoen bijgeschreven op zijn bankrekening indien hij Sunderland weet te behoeden voor degradatie. Het zijn sowieso lucratieve tijden voor MAGIC DICK, die tot het eind van het seizoen voor een maandsalaris van 140.000 euro op de loonlijst staat.

Geld is gelukkig geen probleem in Engeland en daar is Advocaat, zoals bekend, gevoelig voor. Het naar de Premier League gepromoveerde Bournemouth en Watford krijgen ongeveer 150 miljoen euro bijgeschreven op de rekening. Zomaar, voor niks. Voor dat bedrag lopen ze bij een club als AZ ongeveer zes jaar te ploeteren.

Niet dat Advocaat nu veilig is, na de overwinning op de Koemannen. Alleen Burnley en Queens Park Rangers hebben minder punten en het programma van Sunderland biedt weinig soelaas, met wedstrijden tegen Everton (uit), Leicester City (thuis), Arsenal (uit) en Chelsea (uit).

Lang gekoesterde droom

Arme MAGIC DICK ben je geneigd te denken. Maar wat écht telt is dat Advocaat een lang gekoesterde droom in vervulling ziet gaan. Voor de wedstrijd tegen Newcastle United keek hij zijn assistenten Bert van Lingen en Zeljko Petrovic aan en zei: hier doen we het toch voor, jongens? “Als coach ben ik weer zeven dagen in de week aan het werk en dat vind ik heerlijk. Ik ben 67 jaar maar ik voel me een man van 55.”

Ook Ronald Koeman is ‘heel enthousiast’ over het werken in de Premier League, dat had ie zelf tegen MAGIC DICK gezegd. Als jonge trainer betwijfelde Koeman ooit of hij dat werk na zijn 50ste nog steeds zou doen. Maar nu hij op z’n 52ste behoorlijk succesvol is in Engeland en binnenkort de stap naar de echte top gaat maken – dat voel je aan alles – hoor je hem daar niet meer over.

Ook voor Koeman is het ‘de maand van de waarheid’, maar dan aan de andere kant van de ranglijst want strijdend om Europees voetbal. “A win today is a big step forward,” zei hij in zijn voorbeschouwing op de wedstrijd tegen MAGIC DICK. Het zelfvertrouwen is groot, het geloof in eigen kunnen lijkt met broer Erwin naast zich alleen maar toegenomen. De supporters van Southampton organiseerden onlangs zelfs een heuse ‘Ronald Koeman-Day’ en St. Mary's kleurde voor een groot deel retro-Oranje.

Garantie voor succes

Toch is ook Ronald Koeman geen garantie voor succes, zo bleek zaterdag. Sunderland won door twee benutte strafschoppen van Jordi Gomez. “De eerste is altijd makkelijker dan de tweede,” zei MAGIC DICK. “Maar ja, hij is niet voor niks als eerste aangewezen.”
Trok ie het succes toch ook nog even naar zichzelf toe, onze Dick.

Hij zei ook nog: ‘they worked their socks off.’ In Nederlandse vertalingen las ik later dat zijn spelers ‘de pollen uit de grond hadden gelopen’ en dat ze hadden ‘gevochten als leeuwen’. In gesprek met Gary Lineker raakte MAGIC DICK vervolgens nog even in gevecht met zijn koptelefoon, maar ook dat liep gelukkig allemaal goed af. Hij zei: “We still have everything in our own hands and that is the important thing.”

MAGIC DICK in gesprek met Gary Lineker, inclusief het gevecht met zijn koptelefoon.
MAGIC DICK op de website van Sunderland.

@MJvdHeuvel

    Sportcolumnist