Frank de Boer houdt het aan het einde van het seizoen, na 5,5 mooie jaren, hoogstwaarschijnlijk voor gezien als trainer van Ajax. Dus buigt columnist Mark van den Heuvel zich over de opvolgingsvraag. Wie is de grote favoriet en wie een daverende verrassing? Een top 5.

STEUN RO

1. Frank Rijkaard

Kandidaat nummer één. Franklin is everybody’s darling. Een keuze die door iedereen binnen Ajax wordt gesteund en dat is op zich al vrij bijzonder. Zelf liet Rijkaard in januari weten geen interesse te hebben in een eventuele vacature, toen hij voor het eerst werd gepolst door Marc Overmars. Maar de laatste tijd zagen we hem toch weer een paar keer zitten in de Arena. Was het een voorbode? Hebben ze Rijkaard met terugwerkende kracht kunnen enthousiasmeren?
Rijkaard vindt het wel goed zo, naar verluidt, en geniet vooral van de dagelijkse gang van zaken. Hij fietst eens op en neer naar de markt, doet boodschappen en haalt de kinderen op van school. Zijn sabbatical, na het ontslag als bondscoach van Saudi-Arabië in januari 2013, duurt nu al drie jaar en de vraag rijst of we hem ooit nog terug zullen zien. Als Rijkaard het nu niet doet, doet ie het waarschijnlijk nooit meer.
In Amsterdam kunnen ze alleen maar hopen dat hij nog één keer te porren is.

2 Jaap Stam

Jaap Stam zelf flirt vooral met de Engelse competitie, voor het geval Frank de Boer toch nog een jaar bij Ajax blijft. “Ik denk dat Jaap de kwaliteiten heeft om een goede trainer te worden,” zei De Boer enkele maanden geleden. “Jaap heeft weliswaar nog nooit op het hoogste niveau getraind, maar ja, dat had ik ook niet. Zoals hij zich presenteert bij Jong Ajax zou ik een positief advies geven. Als we een opvolger in eigen gelederen hebben, of dat nou Wim Jonk is of Jaap Stam, dan moeten we dat doen. Deze jongens weten hoe we willen spelen.”

Jonk is niet langer beschikbaar, want ontslagen, dus schuift Stam automatisch vervroegd door. De voormalige verdediger heeft inmiddels het vereiste diploma, in aangepaste vorm weliswaar omdat hij er niks voor voelde klassikale lessen te volgen. Stam leed aan ‘klaslokaalangst’, analyseerde Co Adriaanse. “Het gaat erom dat we als bond de voorwaarden scheppen voor jonge trainers om zichzelf goed te ontwikkelen en scholen,” zei de toenmalige bondscoach Guus Hiddink die zich hard maakte voor de ‘zaak-Stam’. Het traject dat Stam volgde is in jargon het ‘Clarence Seedorf’-traject’ gaan heten.

3 Peter Bosz

Misschien nog wel meer dan Frank de Boer, is Peter Bosz een trouw apostel van Johan Cruijff. Eerst bij Heracles en nu bij Vitesse spelen zijn ploegen het aantrekkelijkste voetbal van Nederland. Op de Ajax-manier, zegt Bosz zelf. “:Liefs 3-4-3. Altijd naar voren gericht.” En vrijwel elk seizoen weer met een nieuw elftal, gezien de vele Chelsea-talenten die in Arnhem mogen rijpen. Tijd om te bouwen is de moderne trainer niet gegeven. Maar spelers als Piazon, Traore, Nathan en Solanke hebben onder Bosz aanwijsbaar progressie gemaakt.

Gevraagd naar de opvolging van De Boer, zegt Bosz: “Ik ga mezelf niet in de etalage zetten, daar hou ik helemaal niet van.” Toch heeft Bosz er nooit een geheim van gemaakt, dat hij ooit een topclub wil trainen. Na vijf jaar Heracles en drie jaar Vitesse zou dat ook niet meer dan een logische, volgende stap zijn. Bosz, vol ambitie: “Ik heb vroeger, bij Feyenoord, zelf in de top gespeeld. Maar ik heb mezelf nooit als een topspeler gezien, daar was ik gewoon niet goed genoeg voor. Als trainer hoop ik die absolute top wél te halen.”

4 Orlando Trustfull

De coming man in Amsterdam. Of nou ja, coming? Hij was er eigenlijk al en toen ging ie weer weg… De wegen van Orlando, echtgenoot van de alom aanwezige Quinty, zijn ondoorgrondelijk. Hij vertrok als jeugdtrainer uit Amsterdam omdat hij zich niet wilde conformeren aan het roulatiesysteem onder trainers. Maar dit seizoen keerde Trustfull en als we Frank de Boer mogen geloven is zijn inbreng van cruciaal belang.

Op trainingen van Orlando Trustfull wordt vaak meer gesproken dan daadwerkelijk getraind. Trustfull is een great communicator, zoals dat heet. Dat Ajax momenteel de minst gepasseerde verdedigding van de Eredivisie heeft, is volgens Riechedly Bazoer voor een belangrijk deel het werk van Orlando Trustfull.

5 Clarence Seedorf

Zo lang is het nog niet geleden, de aanstelling van Clarence Seedorf als trainer van AC Milan. Met Seedorf aan het roer en Jaap Stam als eerste assistent dacht Silvio Berlusconi een lot uit de loterij te hebben getrokken. Maar het avontuur was eigenlijk al over voordat het kon beginnen. Vraag is nu0: kan dat ook bij Ajax? Seedorf en Stam? Ja, natuurlijk kan dat. Al zijn de verhoudingen ietwat anders komen te liggen nu ook Stam als hoofdtrainer door het leven wil. Wie van de twee wil zijn trots nog even opzij zetten?

Waar Jaap Stam dit seizoen ‘kilometers’ maakt als veredelde assistent bij Jong Ajax, zijn we de trainer Clarence Seedorf eigenlijk alweer bijna vergeten. Na het echec in Milaan, waar hij in januari 2014 werd aangesteld en een paar maanden later alweer ontslagen, is het angstig stil rond Seedorf. Hij doopt eens een roos, spreekt de Verenigde Naties toe of trapt een balletje met de Suri-profs, maar zijn carrière als trainer is (nog) niet van de grond gekomen.

Of wacht hij op die ene club?

Sportcolumnist