Of ik, in de aanloop naar de lastige uitwedstrijden tegen Heracles Almelo en Vitesse, trainer Peter Bosz wilde interviewen, vroeg Ajax Life. Natuurlijk wilde ik dat, Peter Bosz heeft misschien wel de prettigste spelopvatting van alle trainers in Nederland, dus zo’n kans laat dit persbureau niet aan zich voorbij gaan.
We werden op Papendal, waar een prachtig onderkomen uit de grond is gestampt, verwelkomd door Rob de Leede – voorheen Rob Delete, de voormalige perschef van de KNVB, een man met net iets meer affiniteit voor de edele cricketsport dan voetbal en zo ziet hij er ook uit. Volgens mij speelde zijn broer jarenlang in het Nederlands elftal, of hoeveel cricketers er ook in het veld mogen staan. Delete heeft zelf ook gecricket, maar hoe hoog precies weet ik niet.
Edgar Davids
Ooit, tijdens het EK van 1996 in Engeland, belde ik De Leede diep in de nacht wakker met een quote van Edgar Davids uit de mixed zone, toen (bijna) niemand meer meeluisterde: ‘the coach should not stick his head in other players ass’. Een rel was geboren. Davids werd een paar uur later naar huis gestuurd door bondscoach Guus Hddink en spindokter De Leede liep dagenlang te lijmen wat er nog te lijmen was. De Leede heeft zich nu door Vitesse laten inhuren voor de broodnodige, publicitaire ondersteuning, zei hij. Het is een geweldige club, zegt hij, Vitesse. En nee, hij heeft hier op het trainingscentrum nog nooit één Rus gezien. De :Leede zei het met een zekere trots.
Danny Makkelie
As we speak stond De Leede voor één van zijn grootste krachtproeven in Arnhem, want trainer Peter Bosz dreigde voor maar liefst vier wedstrijden geschorst te worden na een akkefietje met scheidsrechter Danny Makkelie, de verdere details zijn werkelijk te oninteressant voor woorden. Eenmaal face-to-face met Bosz – De Leede had zich strategisch teruggetrokken, maar ik sluit niet uit dat hij het gesprek volgde met een verborgen camera – zei de trainer dat hij nergens spijt van had. Nee, de column van Willem Vissers in De Volkskrant had hij niet gelezen, zei hij. Daarin werd zijn opgefokte gedrag langs de lijn vergeleken met dat van de wanstaltige Jose Mourinho, z’n grote broer bij Chelsea.
Wroeging
Wroeging of spijt? Nee, Peter Bosz had nergens spijt van, zei hij, toen ik hem vroeg of hij wellicht tot een zeker inkeer was gekomen. Hij antwoordde dat ‘je jezelf als mens altijd ontwikkelt’, maar wilde zich verder liever ‘beperken tot de feiten’. “Dat is voor sommigen al moeilijk genoeg.” Bosz was in beroep gegaan tegen zijn schorsing van vier wedstrijden en ging er van uit dat hij ‘gewoon’ op de bank zou zitten tegen PEC Zwolle (zondagmiddag 16.45 uur) en Ajax, komend weekend. Maar dat bleek ijdele hoop, een paar dagen later werd zijn straf van vier wedstrijden onvoorwaardelijk omgezet in twee wedstrijden onvoorwaardelijk en twee wedstrijden voorwaardelijk. Dus zit Bosz vanmiddag en volgende week ingewikkeld te doen met een telefoon, ergens op een tribune. Zo rollen die trainers nou eenmaal, van enige afstand nemen kan geen sprake zijn.
Liefst 3-4-3
Je zou bijna vergeten waarom we eigenlijk naar Papendal waren gereisd, om met Peter Bosz te praten over zijn voetbalvisie, sinds jaar en dag de meest aantrekkelijke van Nederland. Die speelwijze, het liefst 3-4-3, staat altijd centraal, vertelde Bosz. Alles is daar op afgestemd. Tot de scouting, de opleiding en zelfs de krachttraining aan toe. Van alle trainers in de Nederlandse Eredivisie past Bosz het best in het profiel om Frank de Boer, bezig aan zijn laatste seizoen bij Ajax afgaande op zijn recente flirts met de Premier League, op te volgen. Bosz vond het moeilijk om daar dieper op in te gaan. “Ik ga mezelf niet in de etalage zetten, daar hou ik helemaal niet van.” Toch wil hij ooit een topclub trainen, daar heeft hij nooit een geheim van gemaakt. “Ik heb vroeger, bij Feyenoord, zelf in de top gespeeld. Maar ik heb mezelf nooit als een topspeler gezien, daar was ik gewoon niet goed genoeg voor. Maar als trainer hoop ik die absolute top wél te halen.”
@MJvdHeuvel