Sportcolumn: Piet de Visser adviseert Ajax over salarisplafond

Dit voorjaar liep verslaggever Mark van den Heuvel hem tegen het lijf tijdens het internationale jeugdtoernooi in Toulon. En in de aanloop naar de topper Ajax-PSV sprak hij meesterscout Piet de Visser opnieuw. Het leverde boeiende uitspraken op.

Daar waar de voetbalsterren van morgen worden geboren, in het Zuid-Franse Toulon en omgeving, sprak Piet de Visser verstandige woorden. De 80-jarige éminence grise van het scoutingswezen was dit voorjaar in zijn oude auto gestapt, vertelde hij, en op zijn gemak naar de Cote d’Azur gereden om het fameuze, internationale jeugdtoernooi bij te wonen. Gewoon, omdat hij er bij wil zijn. Het is een drang die hij nog altijd niet kan weerstaan, zei de vertrouwensman van Chelsea-eigenaar Roman Abramovich.

De Visser: “Ik ging hier vroeger altijd op vakantie in de buurt, ik denk dat ik er de eerste editie, in 1967, al bij was. Ik zag die jongens voetballen, aan de andere kant van de weg, dus ging ik scouten. Ik was destijds de enige. Daar kan je je nu niks meer bij voorstellen, met 500 scouts op de tribune. Maar ik heb ze allemaal gezien hier, alle sterren van morgen, Beckham, Zidane, Adriano, Ginola, Koeman, Pogba, noem maar op.”

James Rodriguez

Hij noemt ook James Rodriquez. “Maar ja, die jongen liep niet zonder bal. Dat schreef ik ook steeds in mijn rapporten. En omdat hij niet liep zonder bal, speelde hij als een drol. Dus heb ik hem bewust niet aanbevolen bij Chelsea. Vervolgens brak hij door op het WK in Brazilië. Daar liep hij dus wel zonder bal. Spijt? Ja, als haren op mijn hoofd.”

De andere scouts verzamelden zich op de tribune in Toulon allemaal rond De Visser. Iedereen wilde met hem gezien worden. “Ze plagen mij wel eens, zeggen dat ik de grootste koffer geld van allemaal bij me heb. Maar je moet toch gaan kijken, d’r zit er altijd eentje tussen die de rest misschien toch over het hoofd ziet.”

De selectie van jong Oranje noemde De Visser ‘Nederland onwaardig’. “Vol met derderangs spelers. Ik begrijp ook niks van de trainer, die telkens een andere opstelling maakt. Dan geef je toch een beetje het signaal af van: kijk ons eens lekker op vakantie zijn in Zuid-Frankrijk. Al die afmeldingen ook, ik vind het belachelijk. Die Feyenoorders hadden makkelijk kunnen aansluiten. Maar nee, de heren hadden andere plannen. Ik begrijp daar dus helemaal niks van.”

Ajax – PSV

Vorige week sprak ik De Visser opnieuw, voor Ajax Life, in de aanloop naar de kraker van komend weekend, Ajax-PSV. Wat hij mist in het Nederlandse voetbal, zei De Visser, is persoonlijkheid en karakter. “Vroeger voetbalden we urenlang op straat, daar werd je techniek gevormd. Maar dat is niet meer en daar ligt de kern van het probleem. Mensen als Cruijjf en Van Basten onderkennen dat ook. Nu krijgen die jonge jongens klassikaal alles voorgekauwd. Daarom hebben we geen spelers meer met natuurlijk gezag. Daar valt alles toe te herleiden. Ze vallen niet meer  keihard met hun bek op straat, dus is er ook gebrek aan persoonlijkheid. Jonge spelers zijn niet langer gehard in de straatmentaliteit.”

Over de jeugdopleiding van Ajax was De Visser weer  wél te spreken. Trainingen worden toegesneden op de ontwikkeling van het individu en zo ziet De Visser het graag. Een trainer bij Ajax heeft geen vast team, een trainer heeft vaste spelers. “Een vaste coach bij een elftal wil alleen winnen en vergeet soms de extra trainingen om spelers individueel beter te maken. Ajax is wat dat betreft een voorbeeld voor alle clubs.”

Minpunten

Minpuntjes zijn er ook. Zo speelt Ajax al jaren geen rol van betekenis meer in het internationale voetbal. En dat geeft volgens De Visser te denken. Hij ziet slechts één oplossing: het salarisplafond zal verder opgerekt moeten worden. “Wat is Siem de Jong opgeschoten met zijn transfer naar Newcastle United? Hij in mijn ogen had kunnen uitgroeien tot een Ajax-boegbeeld. Door iemand als Siem de Jong langer te binden, geef je jonge spelers weer sturing. Het mes snijdt aan twee kanten. Dan gaat er heus niet iemand klagen over zijn salaris. Dat Ajax tamelijk rigide vasthoudt aan dat salarisplafond is gewoon stom.”

@MJvdHeuvel

[paytium name="Eenmalige donatie" description="Donatie Mark van den Heuvel - "] [paytium_dropdown label="Ik waardeer met" options="1,50/3/5/10/25/100/250" options_are_amounts="true" /] [paytium_total label="Mijn gekozen waardering" /] [/paytium]

Sportcolumnist