“Sportscholen weer open, maar met protocol!”

Duran Ebren is zelfstandige en eigenaar van Muaythai Academy Duran Gym in Eindhoven. Op het gebied van Muaythai op de Thaise manier, is hij een pionier in Nederland. Maar ook zijn populaire sportschool is al weken dicht door de maatregelen van de overheid om verspreiding van het coronavirus te voorkomen.

Duran vertelt dat hij niet had verwacht dat het allemaal zo snel zou gaan. Hij hoorde hier en daar wel wat maar had niet verwacht dat hij ooit zijn sportschool zou moeten sluiten. En toen ineens was het moment daar dat hij zijn leerlingen moest vertellen dat de sportschool dicht moest. De leden werden op de hoogte gebracht van de nieuwe werkelijkheid.

Een groot deel van de sporters van Duran Gym had volgens Duran er alle begrip voor en staan achter hun gym, maar sommigen ook niet. “Voor sommige leden is het niet te begrijpen dat de sportschool alleen kan blijven bestaan door saamhorigheid,” legt Duran uit. “Mijn onkosten voor de gym gaan gewoon door maandelijks, dat stopt niet door de coronacrisis. Maar sommigen hebben daar geen boodschap aan. Het zijn nu heel moeilijke tijden, maar als ik geen contributie in, kan ik de deuren sluiten.”

Compenseren
“Ik probeer wel wat terug te doen voor mijn leden, bijvoorbeeld door training en workout filmpjes te maken en deze via YouTube te laten zien. Soms geef ik ook live trainingen door te streamen via Facebook. Ook via de WhatsApp groepen houd ik contact en blijf ik in gesprek om de binding met de leden te houden. Nu gaat het nog, maar ik vrees het ergste,” legt Duran uit. “Als het nog langer gaat duren, weet ik niet wat mijn leden gaan doen. Ik kan ook niet in hun portemonnee kijken. Het is te hopen dat we weer snel mogen lesgeven. Ik ga sowieso mijn trouwe leerlingen met iets leuks compenseren als de sportscholen weer open mogen.”

Duran heeft een aanvraag ingediend bij de gemeente Eindhoven voor eventuele steun in de vorm van vergoeding ter compensatie voor wat hij misloopt aan inkomsten, maar hij is nog in afwachting. Hij geeft aan dat hij het invullen van de aanvraag erg ingewikkeld vindt. “Als je er niet goed in bent heb je echt een probleem, daar moet je echt hulp voor zoeken.”

“Zolang de contributies worden betaald kan ik nog bestaan, anders is het snel afgelopen,” geeft de ondernemer aan. “Stel dat iedereen in mei stopt met het betalen van de contributie, dan zou ik het eventueel met de vergoeding van de overheid nog één of twee maanden kunnen redden, maar dan is het ook definitief over.”

Duran heeft via de Facebookgroep Sportscholen Nederland de online petitie getekend waarin wordt verzocht om vechtsportscholen te openen en leden toe te laten om met inachtneming van de anderhalve meter maatregel toch te kunnen sporten. Duran zelf verwacht niet al te veel van de petitie maar is solidair met zijn collega’s. “Honderd procent garantie bieden dat iets veilig is, bestaat niet,” vertelt Duran. “Dat kunnen ze bij de supermarkt ook niet garanderen, hoe goed ze ook de handvatten van de winkelwagentjes ontsmetten.”

Geen 100 % garantie om besmetting te voorkomen
“Met een grote ruimte, zoals bij mij in de gym, kun je makkelijk met tien mensen op afstand trainen. Dat hoeft niet met fysiek contact gepaard te gaan. Dat kan ook bokszaktraining zijn, krachttraining of bootcamp. Er wordt een protocol ingesteld waaraan de leden zich moeten houden. Bijvoorbeeld met trainingskleren al aan de gym in, zodat ze de kleedkamers niet hoeven te gebruiken. Op de vloer wordt aangegeven op welke vierkante meters leerlingen individueel kunnen trainen. Met niets proberen kom je niet verder. Er moet een protocol worden gemaakt. Is het niet voor nu, dan is het wel voor later. Ik ben niet medisch opgeleid, dus het is erg lastig om tot een goed protocol te komen. Het kan en mag bij de supermarkt met protocol, waarom dan niet bij de sportschool?” Aldus Duran Ebren.

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).