Spreekbuis van de macht, kruiwagen van de leugen

We leven in een complexe wereld. Een wereld met een overvloed aan informatie, waar we door de bomen het bos niet meer kunnen zien. Door de komst van internet vertrouwen we mensen niet zomaar op hun mooie ogen of wat ze zeggen, immers kunnen we alles zelf nakijken of onderzoeken door middel van het wereldwijde web.

Maar waar moet je heden ten dage zijn voor betrouwbare informatie? Is de informatie die de overheid ons geeft betrouwbaar? Volksvertegenwoordigers onder invloed van lobbyclubs? Is wat de pers schrijft nog objectief of alleen erop gericht om de publieke opinie te beïnvloeden? De pers wil immers dat lezers of kijkers zelf een standpunt of mening vormen. Is deepfake een reëel gevaar voor de informatieverstrekking van de toekomst? Zijn de medische en farmaceutische wereld met hun financiële belangen in het vaccin wel te vertrouwen? Zijn de factcheck websites wel te vertrouwen? Immers baseren zij zich bij het debunken vaak op cijfers en berichten van de overheid of de medische wereld. En die vertrouwen we ook niet … toch?

Allemaal belangrijke vragen en we snakken zo naar de eerlijke en oprechte antwoorden. Niet naar de verhalen dat Bill Gates een massamoordenaar zou zijn, dat de aarde plat is,  dat 5G het coronavirus verspreidt en er in kelders satanische rituelen worden uitgevoerd met minderjarigen door de elite. Niet alleen maar verlangen naar de antwoorden die we graag willen horen, ook naar de antwoorden die ons niet welgevallig zijn, maar die wel goed onderbouwd zijn met harde feiten.

Schapen, wolven, complotdenkers en critici

Je hebt mensen die notoire complotdenkers zijn, geloven alles wat ze lezen op internet en verkondigen hun mening als feiten. Je hebt mensen die de klok hebben horen luiden, maar niet precies weten waar de klepel hangt. Je hebt mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is en je hebt mensen die met opzet, dus bewust, het volk besodemieteren en ophitsen. Voorbeeld van dat laatste is de Pizzagate-affaire, die de wereld ingestuurd werd door de groep QAnon.

Je kunt je natuurlijk verre van alles houden, je leven leven en de situatie van een afstandje aankijken. Maar het moment dat gevaccineerd gaat worden komt steeds dichter bij. En dan? Kijk je even de kat uit de boom en accepteer je dat je beperkingen krijgt opgelegd omdat je nog niet wilt vaccineren? Of sta je misschien vooraan in de rij, zodat je het maar hebt gehad?

Volgers van het overheidsbeleid worden (makke)schapen genoemd door complotdenkers, die zichzelf benoemen als de wolven in de samenleving. Maar de wolven in deze tijd zijn niet de complotdenkers maar de overheid aan de ene kant en complotverzinners als QAnon aan de andere kant, immers geven die aan wat we moeten doen, denken en/of geloven volgens hun agenda’s. Complotdenkers moeten we niet verwarren met critici. Je hebt intelligente mensen die terechte kritische vragen stellen en niet zomaar wat roepen. Het aantal artsen en wetenschapper dat een ander geluid, een tegenstrijdig geluid, laat horen, groeit met de dag. En dat zijn toch mensen waarvan we van kunnen uitgaan dat ze rationeel kunnen denken en fictie van feiten kunnen scheiden. De mensen die we eigenlijk het meest zouden moeten vertrouwen, geven ons tegenstrijdige berichten en dat zorgt voor onrust in de samenleving, zeker in tijden van crisis.

Dr Elke de Klerk

Een voorbeeld van een van die tegenstrijdige geluiden is dr Elke de Klerk. Een Nederlandse huisarts werkzaam in België die beweerd dat covid-19 gewoon een griep is en dat de cijfers worden opgeklopt. Elke de Klerk is lid van de World Dokters Alliance en oprichter van Artsen voor Waarheid. De Klerk is tevens oprichter van M.E.E.D (Medical and Ethical Emergency Deliberation), Een internationale conventie voor artsen en juristen over de noodzaak van het herstel van een ethische en juridische basis in de gezondheidszorg en media. Dit vond plaats op 21 september 2020 in Nederland. De uitspraken die de World Dokters Alliance deed in Berlijn werden meteen gedubunked door de factcheckers van het internationale persbureau AFP.

Elke de Klerk geeft bijvoorbeeld tijdens een bijeenkomst van de World Dokters Alliance in oktober 2020 in Berlijn aan dat de tests niet werken en dat de ziekenhuizen niet vol zijn met COVID-19 patiënten. In de longen van COVID-patiënten is volgens haar geen COVID-virus aangetoond en er mag volgens haar geen autopsie gebeuren. Toch schrijft Medisch Contact dat in mei van dit jaar  obductie (autopsie) is geweest op 12 COVID-patiënten. De longafwijking bij COVID-19 patiënten zou volgens De Klerk kunnen komen door elektromagnetische straling, zoals 5G. Ze benoemt dat de overheid weigert onderzoek te doen naar mogelijke gevolgen van 5G en ze pleit voor de krant Gezond Verstand.

Vlaag van verstandsverbijstering

Vaak zie je onder complotdenkers twee uitersten. Ze zijn of heel erg intelligent of juist niet. Dat intelligente en gestudeerde mensen (bewust) verkeerde, onbetrouwbare of niet-complete informatie verstrekken is goed mogelijk maar het tegendeel kan ook, dat ze wel de juiste feiten benoemen. Dat zou je kunnen denken van bijvoorbeeld emeritus hoogleraar van de Universiteit van Amsterdam (UvA) Karel van Wolferen, eigenaar van de krant Gezond Verstand. Maar hij is geen eenzame roeper in de woestijn. Er zijn er meer. Ruim tachtig artsen willen een debat over de vraag of het huidige beleid, niet erger is dan de kwaal. Ook artsen in Italië beweren dat COVID-19 in kracht is afgenomen. Deze laatste groep is trouwens niet de Italiaanse arts die in augustus 2020 speculatieve beweringen maakte over COVID-19 en het een ‘programma van massavernietiging’ noemde.

Zijn al deze hoogopgeleide mensen die zich kritisch uiten dan allemaal complotwappies of hebben ze een punt? Is het terecht dat ze ons willen waarschuwen voor wat ons staat te wachten? Wordt transhumanisme realiteit? Wordt Agenda-21 werkelijk uitgerold en is het de ‘opmars van een nieuwe wereldorde‘of zelfs de doos van Pandora?

De maakbare samenleving

De samenleving is voor het grootste gedeelte absoluut maakbaar. Het volk wordt een kant opgedreven in doen, denken en laten en verdeel en heers wordt door alle partijen toegepast. Als er één goed moment in de geschiedenis is om dit aan te tonen, is het de COVID-19 pandemie crisis.

Dus om terug te komen op de vraag wie de waarheid in pacht heeft? Er zijn nu eenmaal veel versies van de waarheid. Echter moet er wel de mogelijkheid bestaan deze waarheden naast elkaar te leggen en te komen tot een geheel. En daar wringt de schoen.

Afbeelding: screenshot YouTube

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).