Nederland verzaakt bij de vervolging van Nazi’s. Dat concludeert het Simon Wiesenthal Centrum in het jaarrapport 2012 over de berechting van misdadigers uit de Tweede Wereldoorlog.

STEUN RO

“Nederland probeerde, maar deed helaas niet genoeg om Klaas Carel Faber in de Duitse gevangenis op te sluiten,” meldt chef nazi-jager Efraim Zuroff vanuit Jeruzalem. Gestapo-medewerker Faber prijkte enige tijd als nummer één en twee op de 'most wanted'-lijst van oorlogsmisdadigers, opgesteld door het Wiesenthal Centrum. Faber, medeverantwoordelijk voor de moord op zeker 22 Nederlanders, overleed op 24 mei 2012 in vrijheid.

Onvoldoende

Voor de slappe houding krijgt Nederland in het SWC-jaarrapport 2012 graad 'C' toebedeeld. Dat staat voor 'Minimaal succes dat groter kon zijn.' In 2009 ontving Nederland graad 'D': 'Onvoldoende pogingen'. Vorig jaar was het eveneens graad 'C'.

Ons land, dat het respecteren van het internationaal recht hoog op de agenda heeft staan, plaatst zich bij de vervolging en bestraffing van oorlogsmisdadigers uit WO2 wereldwijd in de middenmoot. De Verenigde Staten staan al jarenlang hoog aangeschreven met een 'A' – 'hoog succesvol' en zelfs Duitsland doet het goed met een 'B' – 'praktisch succes'. Vooral de uitwijzing door de VS en berechting in München van de Oekraïense kampbewaker John Demjanjuk, overleden op 17 maart 2012, ligt hieraan ten grondslag.

De woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Veiligheid en Justitie kent de Wiesenthal-lijst niet, maar meldt in de zaak Faber: “Nederland heeft de laatste jaren alles wat binnen haar mogelijkheden ligt gedaan.”
Staatssecretaris Fred Teeven noemt het Nederlandse vervolgingsbeleid van nazi-misdadigers uit WO2 in mijn boek 'Het Beestmensch' overigens niks minder dan “een drama”.

Top 3
De drie meest gezochte oorlogsmisdadigers volgens het Simon Wiesenthal Centrum zijn momenteel: 
1. Alois Brunner, assistent van Adolf Eichmann (100) Voor het laatst gezien in Syrië in 2001. 
2. László Csizsik-Csatáry (98) Hongaarse politiecommandant en mede-verantwoordelijk voor de deportatie van ruim 15.000 joden naar vernietigingskampen. Leeft in Boedapest. 
3. Gerhard Sommer (94) Deelnemer aan massamoord op 560 burgers in het Italiaanse dorp Sant' Anna di Stazzema op 12 augustus 1944. Woont in een Duits bejaardenhuis in Hamburg.

Siert Bruins

Momenteel leeft – zover bekend – nog één gezochte Nederlandse oorlogsmisdadiger. Het is de 92-jarige oud-SS'er Siert Bruins. Hij staat niet op de lijst van de 'most wanted'. “De kampwachters uit de concentratiekampen Auschwitz en Gross-Rosen hadden voorrang,” meldt Zuroff. De voortvluchtige Siert Bruins (op de foto in vroeger jaren) woont onder de naam Siegfried Bruns in het Duitse Altenbreckerfeld, Westfalen.

Siert Bruins werd op zijn 18de lid van de NSB en vocht als SS’er aan het oostfront. In Nederland is Bruins na de oorlog bij verstek ter dood veroordeeld, wat later is omgezet in levenslang. Al jaren vraagt Nederland om de uitlevering van de ex-SS’er, maar Duitsland wil daar niet van weten. Door een Führererlass uit 1943, de enige nazi-wet nog steeds van kracht bij onze oosterburen, heeft Bruins de Duitse nationaliteit verworven. Op 22 februari 1980 werd Bruins door de Duitse rechtbank van Hagen veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf, waarvan hij er vijf uitzat, als ‘beihilfe’ bij de moord op de joodse gebroeders Lazarus en Meijer Sleutelberg op 25 april 1945 in Delfzijl. Mijn Duitse collega nazi-jager Stefan Stracke ziet een mogelijkheid tot een nieuw proces. Bruins wordt namelijk ook verdacht van de moord op verzetsman A. K. Dijkema uit Bierum. Als lid van de Sicherheitsdienst schoot Bruins met een Duitse collega de 36-jarige landbouwer in de nacht van 21 op 22 september 1944 in Appingedam dood. “De dood van Dijkema werd Bruins bij het eerste proces in de schoenen geschoven maar de rechter heeft in het vonnis geen uitspraak gedaan over de executie van de verzetsman.”

Geen commentaar

Bruins zelf wil geen commentaar geven, zo blijkt uit veelvuldige pogingen afgelopen maand. Overdag ligt de telefoonhoorn vaak naast de haak zodat soms uren een in gesprektoon klinkt. Avonds wanneer wel wordt opgenomen klinkt het na een kort voorstellen een vrouwenstem: “Geen commentaar. Hij heeft strikte orders van zijn advocaat gekregen met niemand te spreken.”

    Arnold Karskens is Neerlands meest onafhankelijke en ervaren oorlogsverslaggever. Muckraker. Nachtmerrie voor nazi’s en andere oorlogsmisdadigers. Auteur van tienŒ boeken. Onderzoeksjournalist die nooit ‘nee!’ als antwoord accepteert. Lastig, dwars & gehaat door zijn vijanden, maar Last Man Standing voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

    Geef een antwoord