Steeds meer werk voor ZZP’ers

Onze selectie van wat in het nieuws is geweest (of had moeten zijn) dat zzp'ers raakt. Dit gebeurde er in week 30 van 2015.

Na een eerste voorzichtig herstel vorig jaar, heeft de markt voor zelfstandige professionals nu echt de weg naar boven gevonden. Dat valt op te maken uit de derde editie van ZP Facts, die vandaag is verschenen.

ZP Facts is een initiatief van bemiddelaar HeadFirst en de Universiteit Tilburg. Belangrijkste onderdeel van de driemaandelijkse publicatie is de ZP Index. Met 110 punten staat die nu op het hoogste niveau sinds zijn introductie in januari 2014.

De positieve tendens is in lijn met andere ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en in de economie. Zo is het producentenvertrouwen verder toegenomen en is de werkeloosheid gedaald.

Flexibilisering zet door

Ook het UWV is positief over de kansen voor zelfstandigen. In een recente arbeidsmarktprognose stelt het instituut dat het aantal werkenden sneller groeit onder zelfstandigen dan onder werknemers. Met andere woorden: de flexibilisering zet door.

HeadFirst rapporteert een forse stijging van het aantal opdrachten, met 30% ten opzichte hetzelfde kwartaal vorig jaar. Het aantal aanbiedingen op opdrachten neemt af, wat erop zou kunnen wijzen dat er minder professionals beschikbaar zijn in de markt.

Zowel de tarieven die professionals voor hun diensten vragen als de tarieven die zij daadwerkelijk betaald krijgen, zijn met ongeveer 1% gestegen.

Langere opdrachten, voor minder uren per week

In de omvang van de opdrachten doen zich twee schijnbaar tegenstrijdige ontwikkelingen voor. Aan de ene kant is het aantal uren per week dat een opdrachtgever een zelfstandig professional voor een opdracht inhuurt, met gemiddeld 1,5 uur gedaald.

De gemiddelde duur van die opdrachten is echter toegenomen, van 13 maanden vorig kwartaal tot 14 maanden nu. Wellicht als gevolg daarvan is de beschikbaarheid die professionals aangeven met een half uur per week teruggelopen.

Gewogen mix

De ZP index is opgebouwd uit een gewogen mix van de uurtarieven, de opdrachtduur, het aantal declarabele uren per week, het aanbod van opdrachten, en het aanbod van professionals via HeadFirst. Daarbij gaat het om 10.000 hoger opgeleide zelfstandigen die vooral werkzaam zijn in de IT, markering en communicatie, finance en HR.

Ook lager opgeleide zelfstandigen doen goede zaken

Ondertussen lijken ook gemiddeld lager opgeleide zelfstandigen in andere sectoren goede zaken te doen. Zo meldde De Telegraaf (€) deze week dat grote schildersbedrijven steeds meer concurrentie ondervinden van oud-werknemers die zij in de crisis hebben moeten ontslaan.

De krant laat Erik van den Bol aan het woord van het gelijknamige schildersbedrijf in Eindhoven. Hij klaagt: "We hebben (…) inmiddels meer last van Nederlandse zzp’ers dan van Oost-Europeanen.” Een collega van hem uit Huizen moppert dat die zzp'ers zich niets aantrekken van de CAO voor het schildersbedrijf. Niet zo gek, want die geldt ook niet voor zelfstandigen…

Pierre Spaninks schrijft (bijna) iedere zondag over zzp’ers. Klik hier voor een overzicht en hier voor een abonnement.

 

 

 

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.