Misschien krijgen de bitcoin-fans gelijk en betalen we straks allemaal met digitaal geld. Wie zijn dan de grote winnaars? Deze zeven partijen lachen in hun vuistje als de bitcoin alle beloften waarmaakt. 

Voor de bezitters van bitcoins is het leven één grote achtbaan. In december en januari ging de digitale munt naar pieken van 17.000 tot 20.000 dollar. In half januari en begin februari viel hij weer richting de 6.000, waarna hij toch weer boven de 10.000 kwam. Jantje lacht, Jantje huilt, Jantje lacht.

Nog altijd blijft het optimisme heersen. Altcoins, munten die werken volgens hetzelfde principe als bitcoin, maar met subtiele of ingrijpende veranderingen, schieten als paddenstoelen uit de grond. Elke dag komen er ongekend veel nieuwe bitcoin-bezitters bij. Een grote groep analytici gelooft er nog steeds in: dit jaar gaat de bitcoin misschien wel naar de 50.000 dollar.

Alain Verheij is gefascineerd door alle plaatsen en momenten waar tijd en eeuwigheid elkaar ontmoeten. Denk daarbij aan kunst, cultuur, religie en schoonheid in de breedste zin van die woorden. Verder heeft hij een groot zwak voor taal en promoveert hij op het Ugaritisch.