Misschien krijgen de bitcoin-fans gelijk en betalen we straks allemaal met digitaal geld. Wie zijn dan de grote winnaars? Deze zeven partijen lachen in hun vuistje als de bitcoin alle beloften waarmaakt. 

Voor de bezitters van bitcoins is het leven één grote achtbaan. In december en januari ging de digitale munt naar pieken van 17.000 tot 20.000 dollar. In half januari en begin februari viel hij weer richting de 6.000, waarna hij toch weer boven de 10.000 kwam. Jantje lacht, Jantje huilt, Jantje lacht.

Nog altijd blijft het optimisme heersen. Altcoins, munten die werken volgens hetzelfde principe als bitcoin, maar met subtiele of ingrijpende veranderingen, schieten als paddenstoelen uit de grond. Elke dag komen er ongekend veel nieuwe bitcoin-bezitters bij. Een grote groep analytici gelooft er nog steeds in: dit jaar gaat de bitcoin misschien wel naar de 50.000 dollar.

Gaat de bitcoin het maken?

Zeker is niets, vooral niet in de wereld van de cryptovaluta. De internationale reguleringen waar sommige politici en banken naar snakken, kunnen de markt een flinke tik geven. Grote investeerders kunnen de koers laten dalen door in één keer te willen cashen en al hun munten weg te doen. De modale burger kan de interesse verliezen als de munt al te duur wordt of weinig tekenen van stijging blijft vertonen. Ten slotte kan de bitcoin ten onder gaan aan zichzelf door een veelvoud van (onvoorziene) technische problemen.

Alain Verheij is gefascineerd door alle plaatsen en momenten waar tijd en eeuwigheid elkaar ontmoeten. Denk daarbij aan kunst, cultuur, religie en schoonheid in de breedste zin van die woorden. Verder heeft hij een groot zwak voor taal en promoveert hij op het Ugaritisch.