Op de valreep voor de verkiezingen van 15 maart 2017 is hier mijn ongevraagd stemadvies. Ik raad aan principieel te stemmen. Stem voor onze waarden. Stem daarom niet op de PVV.

STEUN RO

Godsdienstvrijheid

De PVV wil volgens hun verkiezingsprogramma alle moskeeën en islamitische scholen sluiten en de koran verbieden.

Dat gaat in tegen onze grondwettelijke godsdienstvrijheid (maar boeddhisme is geen godsdienst), tegen onze vrijheid van religie (maar humanisme is geen religie), tegen onze vrijheid van levensovertuiging. Voor die vrijheid hebben ‘we’, zo leerde ik op de christelijke lagere school, gevochten in de tachtigjarige oorlog. En dat principe zouden we dan nu opeens opzij moeten zetten omdat er ook een paar moslims in ons land wonen? Ik vind dat fundamenteel fout.

Met die godsdienstvrijheid viel het na de overwinning op de Spaanse overheerser overigens wel mee. De katholieken moesten nog lang gebruikmaken van schuilkerken. Bij de onthoofding van Oldenbarnevelt en het gevangenzetten van Hugo de Groot (die van de ontsnapping in een boekenkist) was een van de factoren dat ze remonstranten waren, in tegenstelling tot de machthebber, Prins Maurits.