Saskia de Coster, Jamal Ouariachi, Wytske Versteeg, Joost de Vries en Robbert Welagen: dat zijn de genomineerden voor de BNG Bank Literatuurprijs 2013. De winnaar, die in januari bekendgemaakt wordt, neemt een geldbedrag van 15.000 euro en een kunstwerk mee naar huis.

STEUN RO

De BNG Bank Literatuurprijs is een literaire prijs voor jonge schrijvers, en wordt voor de negende maal uitgereikt. Eerder werden onder anderen Christiaan Weijts, Yves Petry, Esther Gerritsen en Jan van Mersbergen bekroond.

Volgens de jury, die dit jaar bestaat uit de literaire critici Karin Overmars (Het Parool), Simone van Saarloos (NRC Next), Jeroen Vullings (Vrij Nederland) en Ward Wijndelts (NRC Handelsblad), waren er beduidend meer inzendingen dan vorig jaar: 40 titels tegenover de 26 van 2012. Dat resulteerde in een sterke shortlist.

Opvallend is dat uitgeverij Prometheus drie van de vijf kanshebbers leverde: Saskia De Coster (1976) met Wij en ik, Wytske Versteeg (1983) met Boy en Joost de Vries (1983) met De republiek. Jamal Ouariachi (1978) publiceerde zijn roman Vertedering bij Querido; Robbert Welagen (1981) bracht Het verdwijnen van Robbert uit bij Nijgh & Van Ditmar.

De prijs wordt op donderdag 23 januari uitgereikt.

Lees ook de recensie van De republiek van Joost de Vries.

Lees ook een interview met kanshebber Jamal Ouariachi.

Lees ook een interview met Robbert Welagen over zijn genomineerde roman én zijn ultrakorte verhaal 'Ouders' in de serie Kort van Stof. 

AQM BNG Omslag Jamal Ouariachi

AQM BNG Omslag Robbert Welagen

AQM BNG Omslag Joost de Vries

AQM BNG Omslag De Coster

Geef een reactie