Wanneer je negentig plussers vraagt waar ze het meest spijt van hebben, dan is het steevast dat ze vinden dat ze zich te vaak zorgen hebben gemaakt om niets. Al die jaren dat ze wakker lagen, piekerden of zich druk maakten om van alles, bleek voor niets. Maar tegen de tijd dat ze zich dat realiseerden, konden ze dat niet meer veranderen. Daarom is dit het moment om je leven te beteren. Stop vandaag nog met piekeren. Zo doe je dat…

STEUN RO

1. Maak een pieker-lijst

Piekeren is de verkeerde kant op fantaseren. Je maakt je zorgen om dingen die nog moeten gebeuren, die misschien nooit zullen gebeuren of zaken waar je niets aan kunt veranderen. Op internet circuleren talloze tegeltjeswijsheden die je eraan herinneren dat je moet veranderen wat je niet kunt accepteren en moet accepteren wat je niet kunt veranderen. En omdat tegeltjeswijsheden meestal waar zijn, is het nu de tijd om daar aan te werken. Maak een lijst met de dingen waar je ’s nachts wakker van ligt, waar je je zorgen over maakt en waar je bang voor bent. Laat de lijst een dag liggen en kijk er nog een keer naar. Pak een rode stift en streep alles van je lijst waarvan je weet dat het geen zin heeft om je er druk over te maken. Hou minstens één zorg over en sta jezelf toe om daar elke dag vijf minuten over te piekeren. Gebruik de rest van de dag -en de nacht – om zorgeloos te zijn.

2. Vergeet de anderen

Stel dat je alleen op een eiland woont. Je grootste zorg zou waarschijnlijk zijn hoe je van dat eiland af komt, genoeg te eten en te drinken vindt en niet gebeten wordt door een eng beest. De zorgen die je dan hebt, hebben betrekking op je eigen overlevingskansen, niet op wat andere mensen van je denken. Er is niemand op dat eiland die vindt dat je zelfgebouwde hut niet mooi genoeg is, niemand die vindt dat je te dikke billen hebt, of te weinig eet. Niemand die vindt dat je je leven vergooit op dat eiland of verkeerde keuzes maakt. En zorgen over geld heb je ook niet, want er is geen geld op dat eiland. Die ene grote zorg die je hebt – overleven – laat alle andere zorgen verdwijnen.