Martinus G. (69) uit Hippolytushoef veroorzaakte twee ernstige verkeersongevallen. Drank lijkt de rode draad in zijn leven, aldus het gerechtshof. In Amsterdam luidde de eis: twee maanden cel voorwaardelijk.

STEUN RO

Daarnaast 180 uur onbetaalde arbeid, plus een rijontzegging van twee jaar. Dat is dezelfde straf die de Alkmaarse rechtbank oplegde. De advocaat-generaal vorderde bovendien dat G. onder toezicht van de reclassering komt.

Op 16 oktober 2011 reed hij, met vier keer te veel alcohol op, kilometerslang over de A7 bij Wieringerwerf met een kapotte linkervoorband. Onderdelen van de band en de velg lagen verspreid op de weg. Een motorrijder botste daar tegenop, viel en raakte zwaar gewond. G. weigerde de ademanalyse.

Intrekken

Op 7 november 2013 verleende hij in Den Oever geen voorrang aan een tegemoetkomende fietser. Het slachtoffer overleed een half jaar later als gevolg van de aanrijding. Op 20 maart 2016 ging hij opnieuw in de fout: rijden onder invloed, in zijn woonplaats. Dat leverde hem een rijontzegging en een boete op.
G. stapte naar het Amsterdamse gerechtshof in alle zaken. Omdat hij privé al genoeg aan zijn hoofd heeft, wilde hij het drievoudige hoger beroep intrekken op de dag voor de zitting. Voor het jongste feit lukte dat. Het hof besloot echter dat de behandeling voor de zwaardere misdrijven moest doorgaan.

G. en zijn advocaat namen de gelegenheid te baat om zijn onschuld te bepleiten. ,,Ik heb niet gedronken vóór die kwestie op de A7, maar naderhand wel een paar flessen wijn. Ik heb de ademanalyse niet geweigerd.” De politie en de getuigen liegen. Alleen van zijn schoonvader weet hij waarom: ,,Die man probeert me al 31 jaar lang af te zeiken.” Nadat een agent hem had beschuldigd van moord en hem de handboeien had omgedaan, was hij te aangedaan ‘om direct op zo’n ding te blazen’. De fietser in Den Oever was plotseling opgedoken, daar kon hij niets aan doen.

Het hof en de AG constateerden dat zijn fikse strafblad walmt van de alcohol. Hij ontkent alcoholist te zijn. ,,Mijn vrouw wel.” De AG had weinig op met de houding van G., die ze asociaal en een gevaar voor anderen noemde.

De uitspraak is 31 mei. 

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie