En weer ophef over een vonnis. Een Afghaanse statushouder kreeg een iets lagere straf voor verkrachting omdat er anders uitzetting dreigt. Klinkt best heftig, maar wie het vonnis leest kan ook best tot een geheel andere conclusie komen.

STEUN RO

Het eerste misverstand moeten we meteen maar uit de wereld helpen. Hoewel het de ongeremde ophef niet zal helpen, is de dreigende uitzetting van de verdachte helemaal niet de enige reden dat er een strafkorting is toegepast van vier maanden. Er zijn namelijk meerdere logische redenen waarom de rechtbank in dit geval is afgeweken van de richtlijn (indicatie in soortgelijke gevallen) van 24 maanden voor een verkrachting.

Eerst maar eens de zaak zelf. We hebben het over een incident dat gepleegd werd in mei 2016. De 36-jarige verdachte, werkzaam in een winkel, zou een jonge vrouw van 18 hebben verkracht in het magazijn van de winkel.

De verdachte heeft zelf een andere lezing. Hij ging naar eigen zeggen in op de avances van een klant, liep met haar naar het magazijn en vroeg naar haar leeftijd. Daarna hadden ze seks. Volgens de raadsman van de verdachte was het geheel en al vrijwillig en kreeg de zaak een andere wending toen de aangeefster haar vriend een berichtje stuurde.

Oordeel

Rechtbank-verslaggever, laat zich betalen voor tweets uit de rechtszaal via @realtwitcourt.