Superieure Sovjet slapstick op De Parade

De mannen van WAK slopen hun eigen theaterbunker. In hun anti-fabriek presenteren ze de perfecte Parade-voorstelling. Zonder woorden, maar met veel daden.

Een man in een ruimte met een cirkelzaag, slijptol, mixer en nog veel meer huishoudelijke apparatuur. Wat gaat hij doen? Gebruikt hij die enorme hamer om deze spullen te slopen? Qua uiterlijk zou hij zo op een Sovjet-propagandaposter passen: werkbroek, singlet en eerlijke arbeidersschoenen. Uit de speakers klinken opwekkende proletariaatsdeunen. Even later krijgt de arbeider gezelschap van nog meer collega’s. Het wordt gezellig met kozakkendeunen en woeste drankbacchanalen. In alle euforie komt die enorme hamer opeens goed van pas: waarom niet je eigen decor slopen?

Krachtcentrale

Theatergroep WAK heeft voor festival De Parade een enorme anti-fabriek gebouwd, iets wat ze zelf liefkozend hun krachtcentrale-theater noemen. Een enorme houten bunker, waarin de beste voorstelling van de laatste twee weken van De Parade schuil gaat. Want het kwartet van WAK heeft geen enkel woord nodig om de meest absurde situaties te creëren. Superieure slapstick met een Sovjet-sausje. Buster Keaton meets Poetin.

Boekenbal

Ik kan me weinig voorstellingen herinneren, waarbij zowel kinderen als volwassenen zo hard moesten lachen. Geen K-3-infantiliteiten, maar elke minuut een nieuwe verrassende vondst. Eigenlijk wil je – net zoals bij het Amsterdamse Boekenbal – na afloop een stuk van het decor meenemen, maar WAK moet nog door tot en met 25 augustus, dus dat feest gaat niet door. Mocht je nog richting het Martin Luther King-park afreizen dezer dagen, dan is Man met de Hamer de niet te missen show!

www.deparade.nl

www.theatergroepwak.nl

Mijn gekozen waardering € -

SmaakMaker Dirk Koppes proeft en fileert het culturele klimaat. Deze AlbertHeijnHater was hoofdredacteur van Carp, chef cultuur bij De Pers, en schreef een reisboek over Cubaanse jongeren. Hij selecteert verplicht lees- , proef- en kijkvoer.

Geef een antwoord