Suriname staat op de agenda. Zeker vandaag!

Hier is de repliek van Rosita: kijk verder dan Nederland! Suksesvolle plasmabehandeling bij Covid19

            Hoe komt dat

Dat komt niet in de laatste plaats door het bezoek van een Surinaamse regeringsdelegatie vandaag 6 september 2021 aan ons land. De Surinaamse president Chan Santokhi spreekt verzoenende woorden. In de Volkskrant staat het zo: Ik wil laten zien dat Suriname wel degelijk ook voor Nederland van belang, van betekenis kan zijn. Ik wil dat verschil maken. Maar ook beschrijft hij de diverse crises waarin zijn land nog  verkeert, al gaat het de goede kant op met Corona. Wij herinneren ons nog goed hoe medische hulp vanuit Nederland op gang kwam. De recente dramatische situatie (tekorten aan mensen en middelen) in de de acute hulpverlening vereiste onconventionele oplossingen.

Een issue
Precies een week geleden spreek ik met Rosita Bihariesing, cardio-anesthesioloog aan het Academisch Ziekenhuis Paramaribo met aandachtsgebied Intensive Care. Deze keer verloopt het gesprek niet via Zoom, maar op een locatie nabij de Isala kliniek in Zwolle. We spreken over de inmiddels meer dan 50 kritieke patiënten die vanwege COVID19 met Convalescent Plasma zijn behandeld. Ik teken uit haar mond op dat zij er absoluut van overtuigd is dat deze behandeling het verschil heeft gemaakt. Luister naar haar antwoord op mijn vraag:

Sanquin
Zeker, het wetenschappelijk onderzoek wacht nog op de definitieve publicatie. Maar – met alle waardering die zij ook heeft- voor het bedrijf  Sanquin (redactie: de vaderlandse bloedbank)  moet haar wel iets van het hart. Aanleiding is een publicatie in de NRC over de aanpak in Suriname, een ontwikkelingsland. Daarin hoor en wederhoor. Echter directeur Zaaijer is kritisch over de behandeling in Suriname en bij tijden zelfs suggestief. Hier is de repliek van Rosita: kijk verder dan Nederland!

JanTaco te Gussinklo · Kritiek
Links
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/30/coronablog-30-mei-a4045386
https://www.nrc.nl/nieuws/2021/07/30/goedkoop-bloedplasma-winnen-dankzij-de-zwaartekracht-a4053020
https://www.linkedin.com/in/rosita-bihariesingh-4536846b/
https://www.sanquin.nl/
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/surinaamse-president-roept-nederlandse-boeren-op-kom-hierheen-wij-hebben-ruimte-genoeg~ba1a16e4/

In Paramaribo zijn ze inmiddels wel overtuigd

Jan Taco te Gussinklo ” Jan Taco te Gussinklo ”

[paytium name="Eenmalige donatie" description="Donatie Jan Taco te Gussinklo - "] [paytium_dropdown label="Ik waardeer met" options="1,50/3/5/10/25/100/250" options_are_amounts="true" /] [paytium_total label="Mijn gekozen waardering" /] [/paytium]