As You Like It van William Shakespeare van het Nationaal Toneel werd gisteren opgevoerd in de stadsschouwburg in Gouda. Dit is een formidabel ensemble voorstelling met veel verve en humor geregisseerd en bewerkt door Theu Boermans. Uit dit stuk komt de bekende zin: ‘De wereld is een schouwtoneel, elk speelt zijn rol en krijgt zijn deel.’

STEUN RO

Romantische liefde

Het gaat over de romantische liefde tussen Rosalinde (Hannah Hoekstra), de dochter van president Senior en jongeling Orlando (Reinout Scholten van Aschat), die net zijn vader heeft verloren. Zij ontmoeten elkaar bij een bokswedstrijd, waarin Orlando door stom geluk de gedoodverfde favoriet verslaat. Orlando en Rosalinde zijn op slag verliefd. Orlando is in gevaar doordat de verslagen bokser gewroken dient te worden. Hij vlucht de stad uit naar de bossen. Rosalinde, met haar trouwe hartsvriendin Celia (Cheryl Moenen), verkleedt zich als man, om onderweg niet lastig gevallen te worden.

Rosalinde noemt zichzelf nu Arnold en zij maakt binnen de kortste keren het hoofd op hol van een plattelandsmeisje. Orlando is ten einde raad en stort zijn hart uit bij Arnold/Rosalinde, die hij niet herkent. Hij weet niet dat Rosalinde zijn liefde wil testen. Dit zorgt voor allerlei verwikkelingen en ‘gender bender’ spelletjes. In de tijd van Shakespeare werden vrouwen op het toneel gespeeld door mannen. Op virtuoze, komische en speelse wijze behandelt Shakespeare allerlei grote thema’s, zoals de migratie, de ware natuur van de liefde en ontheemding. Universele thema’s die nu weer erg actueel zijn.

Close harmony

As You Like It is een van de minder bekende stukken van Shakespeare, vergeleken met Hamlet, Macbeth, Romeo en Juliette en Midsummernightsdream. Jacques, een charismatische man in dienst van de president, wordt prima geacteerd door de uitstekende Belgische acteur Jappe Claes. Vaak speelt hij opmerkelijke rollen zoals in het eerdere Midsummernightsdream van Theu Boermans. Ook sterk is Rene van Zinnicq Bergmann in een dubbelrol als twee presidenten. Hij viel al op door zijn goede spel als Govert Flink in de televisieserie Rembrandt. Arent Jan Linde is fantastisch als de wat knullige kapelaan, bij het inzegenen van het huwelijk tussen Rosalinde en Orlando. De androgyn uitgedoste Antoinette Jelgersma, die ook al opviel in Boermans ’Midsummernightsdream is grappig als nar van de president. Alle rollen worden stuk voor stuk erg goed gespeeld.

Er wordt door het ensemble voortreffelijk gezongen in een soort ‘close harmony’ stijl. Van Schubert en Bob Dylan tot ‘het 15e eeuwse volkslied ‘Der Winter is vergangen’ en The Beatles.

Getalenteerde acteurs

In de hoofdrollen blinken Hannah Hoekstra en Reinout Scholten van Aschat uit. Rosalinde is  een mooi meisje dat niet op haar mondje gevallen is. En later als Arnold speelt zij overtuigend een stoere gozer. Goed getroffen in woord, gebaar en houding. Van Aschat’s Orlando is net als Rosalinde een tour de force om te spelen, maar Van Aschat gaat het ogenschijnlijk moeiteloos af. Hij heeft een genuanceerde, rustige en een beetje Engelse manier van spelen.

Beiden getalenteerde acteurs wonnen al een Gouden Kalf voor een film. Hoekstra in Hemel en Van Aschat in de Heineken Ontvoering. De toneel- en filmwereld gaat nog veel plezier van hen beleven.

Acteursregisseur pur sang

Van regisseur Theu Boermans (1950) heb ik nog nooit een slechte voorstelling gezien. Hij is een van de beste regisseurs van Nederland. Na de toneelschool in Maastricht kwam hij via toneelgroep Globe en het zelf opgerichte De Trust bij het Nationaal Toneel in Den Haag. Met bijzondere recente voorstellingen als het magnifieke en hilarisch grappige Midsummernightsdream van Shakespeare en een mooie authentieke vertolking van Drie Zusters van Tsjechov, een van de klassiekers in het theater. Ook heeft hij al een paar juweeltjes van films op zijn naam staan met De Prooi en De Uitverkorene. Velen theaterliefhebbers zijn vol lof over Ivo van Hove (Toneelgroep Amsterdam) en Johan Simons (Münchner Kammerspiele), maar Theu Boermans is minstens zo goed, zo niet beter. Een acteursregisseur pur sang, niet uit op eigen roem, maar altijd trouw aan de geest van de auteur.

AS YOU LIKE IT is nog te zien t/m 28 februari in het land en DRIE ZUSTERS is geprolongeerd in mei en Juni 2015 in Den Haag. Check ook www.nationaletoneel.nl

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Vancouver, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen.Zie website www.free-spirits-film.eu

Geef een antwoord