Ex-Enkhuizense Ada S. (54), verdacht van vergiftiging van haar twee echtgenoten, is een groot gevaar voor de samenleving, aldus de advocaat-generaal. De eis bij het gerechtshof luidt 20 jaar en tbs met dwangverpleging.

STEUN RO

De gedragsdeskundigen die haar onderzoeken, constateren dat de vrouw lijdt aan pseudologia phantastica. Dat is de ziekelijke, onweerstaanbare neiging om gefantaseerde belevenissen als waar gebeurd te presenteren. Ze verzint bijvoorbeeld dat Ruud Konijn en Tjipke van der Ploeg ernstige ziektes hebben, dat ze medische hulp voor hen heeft ingeschakeld.

Dodelijk

Intussen heeft de stervensbegeleidster op internet heimelijk uitgezocht of een cocktail van morfine, codeïne en slaapmiddelen dodelijk is. Beide relaties zijn slecht, scheiden vanwege hun geloof uitgesloten.

De pathologische leugenaar weigert recentelijk aanvullend onderzoek, ,,omdat ik in de gevangenis niet de hulp krijg die ik nodig heb.” Psycholoog noch psychiater kan de persoonlijkheidsstoornis koppelen aan de feiten, ook al doordat die in tijd en afstand ver uit elkaar liggen. De mate van ontoerekeningsvatbaarheid en kans op herhaling is niet te geven, net zo min als welke behandeling de oud-Enkhuizense zou moeten ondergaan.

Het openbaar ministerie is echter in hoger beroep gegaan, om te voorkomen dat S. opnieuw ‘op zeer drastische wijze obstakels uit de weg ruimt, schepen achter zich verbrandt en meer slachtoffers maakt’. Dus moet ze zo lang mogelijk in een psychiatrische kliniek worden opgesloten. De 20 jaar cel die de rechtbank heeft opgelegd, zijn te weinig.

De AG acht bewezen moord op Van der Ploeg (56), in Franeker in 2012, en in hulpeloze toestand achterlaten van Konijn (45) in Enkhuizen in 2004. Daarnaast vervalsing van een levensverzekering van 250.000 euro op Van der Ploegs naam en brandstichting in het Brabantse huis van haar nieuwe vriend in 2013. Alleen de oplichting heeft ze bekend.

Verwoestend

Op deze derde procesdag vertellen de kinderen van Ada en Konijn en uit een eerder huwelijk van Van der Ploeg hoe ze proberen te leven met het verwoestende verleden. De verdacht reageert niet, net zoals ze vorige week grotendeels zwijgt. ,,Het laat haar koud”, ziet de AG.

De uitspraak is niet eerder dan op 23 juni, want het hof wil alle zorgvuldigheid in acht nemen in deze complexe zaak.

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie