Te vuur en te zwaard tegen de apocalyps in de Amazone

De Amazone staat in brand en de wereld trekt met alle middelen ten strijde om het inferno te stoppen.

Er viel de afgelopen weken niet aan te ontkomen: De Amazone ligt onder vuur. Nu brandde de Amazone al wat langer, zeker in het droge seizoen, ook toen het nog geen nieuws was. De branden waren ook wel eens heftiger en groter van omvang dan tot nu toe in dit jaar is gemeten. Maar er is de laatste jaren, na een relatief ‘rustige’ periode, een stijgende lijn zichtbaar in het aantal branden dat door satellieten wordt gedetecteerd. De wereld lijkt, na jaren van wegkijken, de Amazone en het belang van het gebied voor het wereldklimaat te hebben ontdekt. Logisch: het milieu en de klimaatcrisis staan tegenwoordig hoog op de verschillende agenda’s. En dan is er ook nog de uiterst rechtse president van Brazilië, Jair Bolsonaro, die met enige regelmaat te kennen geeft de aandacht van de wereld voor de Amazone te beschouwen als dekmantel voor toekomstige roofpartijen van de rijkdommen die zich boven en onder de grond van het gebied bevinden. Dat de man zich niet altijd bijzonder presidentieel uitlaat en regelmatig mensen, binnen en buiten Brazilië, schoffeert, maakt hem in de ogen van velen tot een soort duivel die te vuur en te zwaard moet worden bestreden. En dat gebeurde de afgelopen weken. De vuren werden geleverd door boeren en anderen die hun al of niet legaal verkregen landbouwgronden in de Amazone wilden ‘schoonbranden’ en /of uitbreiden, de zwaarden waren de in gif gedoopte pennen (oké, tegenwoordig zijn dat de kliks op het toetsenbord) van menige journalist. Ik gebruik het woord ‘gif’, omdat ik dat signaleerde in de berichtgeving over de branden in de Amazone de laatste weken. Gedreven door hun afkeer van Bolsonaro – en het is inderdaad geen fijne man – werden cijfers over de branden in het Amazonegebied uit hun context gehaald en overdreven, alsof de werkelijke, te controleren (maar dat wordt vaak achterwege gelaten) cijfers al niet rampzalig genoeg waren. Als we sommige media en milieuorganisaties moesten geloven, dreigden we door zuurstofgebrek te gaan stikken en naderde de apocalyps. Voetballers, rocksterren en andere bekende wereldburgers ontpopten zich als deskundigen en deden een ‘wetenschappelijke’ duit in het zakje. Presidenten maakten elkaar uit voor rotte vis.

Gelukkig waren er ook media, ik noem de Britse krant The Guardian en uit de Verenigde Staten The New York Times, die ondanks de hitte het hoofd koel hielden en aan hun lezers uitlegden wat er werkelijk in de Amazone aan de hand is (en dat is niet best) en wat dat voor ons en het wereldklimaat betekent. Je vind de hyperlinks naar die artikelen hieronder. Spoiler: Moeten we ons zorgen maken over onze zuurstof? Nee!

Amazon fires: what is happening and is there anything we can do? | Environment | The Guardian

Amazon Rain Forest Fires: Here’s What’s Really Happening – The New York Times

Mijn gekozen waardering € -

Ex-muziekjournalist. Ruilde in de jaren 90 redactiestoel muziekblad OOR in voor een hangmat in de Amazone, Dancin' Fool.