De tekstschrijver (en de neus) van Ajax-doelman Jasper Cillessen

Niets of niemand kan hem stoppen; Ajacied Jasper Cillessen, de minst gepasseerde keeper van Nederland, verdedigt zijn doel zondag tegen PEC Zwolle met een gebroken neus. Columnist Mark van den Heuvel vraagt zich, tussen haakjes, af wat dat betekent voor de warming-up van de international…

Jasper Cillessen heeft ongelukkige initialen. Gekscherend sprak de doelman van Ajax en het Nederlands elftal in het verleden wel eens over ‘die andere JC’, maar die grap zal de Groesbeker de laatste tijd niet gemaakt hebben in Amsterdam. Nu wordt vooral de draak gestoken met het Silence of the Lambs-masker, dat Cillessen ter protectie zal dragen tegen PEC Zwolle.

Jasper Cillessen is een perfectionist, dat merk je aan alles wat hij doet, die gedrevenheid. “Ik weet nog dat ik hem als kleuter ’s morgens vroeg voor de tv vond,” zegt zijn moeder, Nellie. “Met de duim in zijn mond zat hij keeperinstructievideo’s van de KNVB te kijken. Ik vergeet nooit meer zijn blije gezicht toen hij voor Sinterklaas een keepersbroek kreeg. Vallen en opstaan, vallen en opstaan, zo ging hij door de kamer. Ik geloof dat ik tien keer nieuwe kniestukken op die broek heb gezet.”

Soms zegt één quote van een moeder meer over een voetballer, dan een interview van zes pagina’s in VI. Met de duim in de mond kijken aar instructie-video’s van de KNVB; het grenst allemaal aan een zekere vorm van bezetenheid.

Jasper speelde bij De Treffers en NEC voordat hij door Ajax werd gekocht. Hij heeft handschoenmaat 9 en zijn contract bij Ajax werd vorig jaar verlengd tot medio 2018.

Jasper Cillessen trekt zich graag op aan anderen. Hij is geen showkeeper en zegt dat hij zich geen betere mentor had kunnen wensen dan Gabor Babos.

Tot zo ver het goede nieuws.

Nu gaan we het even hebben over de tekstschrijver Jasper Cillessen en zijn brief aan Maarten Stekelenburg. De huidige doelman van Southampton was voor het eerst sinds lange tijd weer eens opgeroepen voor het Nederlands elftal toen hij een briefje kreeg van Cillessen. Toen de ietwat verbaasde Stekelenburg het papiertje openvouwde, las hij allerlei instructies om Cillessen voor de wedstrijd in te schieten…

Stekelenburg: Wat is dat?

Cillessen: Zo wil ik straks door jou graag ingeschoten worden, voor de wedstrijd. Dan weet je dat vast…

De lichte verbazing bij Stekelenburg sloeg om in stomme.

Zou Cillessen dat briefje zelf geschreven hebben? Het zou kunnen – in hem is immers een toekomstig docent verloren gegaan – maar Carlo l’Ami, in een grijs verleden keeper van Excelsior, staat ook op het ‘verdachtenlijstje’. L’Ami vertoont overeenkomsten met de al even legendarische Frans Hoek: ze kunnen zelf op weinig indrukwekkende loopbaan bogen, maar hebben het keepersvak na hun actieve carrière wel opnieuw uitgevonden.

Zonder jongens als Frans en Carlo zou iemand als Jasper niet eens bestaan… Dat slaat natuurlijk helemaal nergens op,  maar bewijs het tegendeel maar eens.

Briefje

Is Stekelenburg de eerste doelman die zo’n briefje van Cillessen heeft gekregen? Het zal toch niet? Diederik Boer heeft bij Ajax allang geen briefje meer nodig, die weet precies hoe hij Cillessen optimaal moet prepareren. (Hoe zit het trouwens nu de nummer één geplaagd wordt door een gekwetst aangezicht? Zal dat wat veranderen aan de manier waarop Cillessen ingeschoten moet worden? Iets minder hard misschien?)

Heeft Jeroen Zoet thuis ook een briefje van Cillessen in een plakboek? Zal toch wel? Maar waar Zoet aan het begin van een glansrijke carrière staat, daar is Maarten Stekelenburg toch een iets te grote jongen om zo behandeld te worden. Je zou het een vorm van misplaatste arrogantie kunnen noemen. Toegegeven, er is genoeg misgelopen in de carrière van Stekelenburg, dat weet hij zelf ook wel. Maar in potentie is Stekelenburg wel altijd de aangewezen opvolger van Edwin van der Sar gebleven, op zijn beurt weer het grote voorbeeld van Jasper Cillessen. Dus om uitgerekend Stekelenburg zo te ‘kleineren’… Dat kan bijna niet uit de koker van Cillessen zelf komen.

Carlo l’Ami!

l’Ami is bij het grote publiek vooral bekend als de man, die wisselspelers van Ajax bij hun entree in het veld vertelt wat ze moeten doen bij dode spelsituaties. Een soort erebaantje want daarnaast is hij ook keeperstrainer in Amsterdam. En tekstschrijver van Jasper Cillessen dus.

Gevraagd naar de belangrijkste lessen in het leven zei J(asper) C(illessen) ooit, in het een tijdperk lang voor Carlo l’Ami: als je veel traint word je beter. Maar ook: dat je jezelf vooral niet al te serieus moet nemen. “We zijn toch maar simpele boerenlullen.”

Kijk, daar zit dus het grote verschil tussen L’Ami en de man met de ongelukkige initialen.

@MJvdHeuvel

Mijn gekozen waardering € -

Sportcolumnist