Terreurdreiging? Geen agent te zien

Afgelopen weekend was van terreurdreiging op de kerstmarkt in Düsseldorf niks te merken. Ondanks waarschuwingen voor aanslagen voelden de Nederlandse bezoekers zich veilig. En de politie haastte te zeggen: "Er zijn geen aanwijzingen voor een aanslag."

DÜSSELDORF – Perswoordvoerder Marcel Fiebig  van de politie in Düsseldorf verklaart dat er in de weekends  meer agenten dan normaal patrouilleren tijdens de druk bezochte kerstmarkt in de Altstadt.

En omdat er zoveel Nederlanders op de verlichte marktkraampjes afkomen, krijgt de Duitse politie assistentie van het korps uit Haaglanden. De extra inzet heeft niks te maken met een mogelijke terreurdreiging, haast Fiebig zich te zeggen. “Er is geen concrete aanwijzing voor een aanslag, al zit het terreurgevaar wel in ons achterhoofd.”
Waarom dan meer politieagenten dan in eerdere jaren? “Dat heeft maken met de gebeurtenissen met oud op nieuw in Keulen vorig jaar. In de massa werden vrouwen aangerand. Er vonden veel tasjesroven plaats. Een kerstmarkt is ook een drukke plek, vandaar. En nogmaals, dat heeft niks te maken met een mogelijke aanslag.”

Spijkerbom
Dat het gevaar van een aanslag toch op de loer ligt, laat de kerstmarkt in Trier zien waar militairen met machinegeweren rondlopen. Afgelopen vrijdag werd bekend werd dat een Duits-Iraakse tiener van 12 jaar eind november heeft geprobeerd met een spijkerbom een aanslag te plegen op de kerstmarkt in Ludwigshafen. De jongen is door Justitie in staat van beschuldiging gesteld. De verdachte zou ‘religieus geradicaliseerd’ zijn en tot zijn (mislukte) daad zijn aangezet door een IS-terrorist.
Wat in de binnenstad van Düsseldorf doet denken aan de gewapende strijd is de noodkreet op een afrastering bij een bouwput. ‘Aleppo blutet’ en ‘Safe Aleppo’ staat in ‘bloeddoorlopen’ letters te lezen. Twee rozen completeren de vredesboodschap.

Apfelkuchen
De tiener uit Ludwigshafen heeft de bezoekers in ieder geval niet op het laatste moment op andere gedachten weten te brengen. “Ik heb niks gemerkt van terreurdreiging”, zegt Harald Smeets (50) uit Venlo. “We hebben vanochtend hier ontbeten, en daarna de over de markt gelopen. Geen politie gezien.” “Wel heel veel verkeersregelaars”, vult zijn echtgenote Jolanda (49) aan. “

“Geen moment aan gedacht”, zegt Martien Woudenberg (64) uit Heemstede. “Het kan overal gebeuren. Je doet er niets aan. Ik laat me er in ieder geval niet door beïnvloeden.” Zijn echtgenote Brigit (64): “Als je moet leven met het idee dat er iets ergs kan gebeuren, dan heb je geen leven meer.”

Iets verderop drinken Piet (67) en Mary (64) Dekker uit Gouda een kopje koffie en happen in een Apfelkuchen. “Daar zijn we niet mee bezig”, zegt Piet over Ludwigsburg. ”Het zit niet eens in ons achterhoofd.” Bert van Dijk (50) en maat Ben Brands (50) uit Oss pikken langs de kant van een winkelstraat van een frietje. Ook zij hebben geen moment gedacht aan het mogelijke gevaar van een explosie. Bert: “Ik heb nog geen politie gezien. Wellicht zijn ze undercover. Dat is ook beter. Want hoe meer de politie zichtbaar is, hoe angstiger de mensen zijn, met als gevolg dat ze uiteindelijk wegblijven.”

Oktoberfest
Het is niet voor het eerst dat autoriteiten waarschuwen voor aanslagen op druk bezochte plekken in Duitsland. In 2009 zou Al-Qaida van plan zijn geweest toe te slaan tijdens het Oktoberfest in München. Na de aanslagen in Parijs vorig jaar gingen bij de Oosterburen alle alarmbellen op rood. De voetbalwedstrijd Duitsland – Nederland eind november in Hannover ging niet door. Een aanslag zou daarmee zijn voorkomen. Een maand later ging het (op andere wijze) mis in Keulen tijdens Oudjaar. Groepen Noord-Afrikanen randden massaal vrouwen aan en roofden hun tasjes leeg. Reden om de politiemacht in Keulen met oud op nieuw te vertienvoudigen. De ernstige incidenten waren ook voor de politie in Düsseldorf aanleiding om meer agenten in te zetten op straat tijdens de massaal bezochte kerstmarkt.

De politie is onzichtbaar, verklaren bezoekers. “Er is wel degelijk politie”, zegt student Mathias Tente (19), die als marktkoopman een centje bijverdient. “Zojuist was er bij een kraampje een klein opstootje. Binnen twee minuten was de politie er.” Of dat ze undercover zijn? “Dat kan ik niet weten. Want anders zouden het geen undercoveragenten zijn.” Politiewoordvoerder Fiebig bevestig dat er agenten in burgerkleding rondlopen. “Er lopen tasjesdieven rond. Die willen we graag op heterdaad betrappen. Maar er loopt ook echt veel politie rond, duidelijk herkenbaar in gele hesjes.”

Ondernemers
De kerstmarkt in Düsseldorf trekt jaarlijks zo’n 1,8 miljoen gasten. Dat lijken er eerder meer dan minder te worden, als we de ondernemers mogen geloven. Mathias, de student: “Ik doe dit werk nu drie jaar. Ik zie een toename, met name op zaterdag en zondag. Door de week is het soms erg rustig.” De reactie van een serveerster in de drukke Bolkestrasse – hier worden de hongerige gasten met tekstborden in het Nederlands welkom geheten –  spreekt boekdelen. “Ik heb nog helemaal niks van de markt gezien, zo druk is het hier binnen en op het terras.”

In de Bolkestrasse is ongeveer 70 procent van de gasten Nederlands, schat de serveerster. Op de markt zelf is dat aandeel 40 procent, denkt Mathias. “Nederlanders, Belgen en Engelsen.”  Ze komen voor de gezelligheid, al gaat er niks boven de kaarsjesavond in Gouda, vertellen Piet en Mary Dekker. “Zijn we gisteren geweest. Prachtig.” Martien en Brigit Woudenberg uit Heemstede maken er een weekendje Düsseldorf van, met overnachting in een hotel. “Gisteravond hebben we lekker gegeten. Mooie stad, al valt de kerstmarkt me wel een beetje tegen. Het ligt een beetje uit elkaar allemaal.” Harald Smeets uit Venlo: “We gaan ieder jaar naar de kerstmarkt.” Zijn echtgenote, gniffelend. “Het is ieder jaar hetzelfde, maar wel gezellig. Toch wel.”

Mijn gekozen waardering € -