In Europa en bij de VN vraagt Henk van de Graaf uit Zuid-Afrika om internationale sancties jegens zijn eigen regeringsleiders. Zij ondernemen geen actie tegen de aanhoudende aanvallen op blanke boeren in zijn land. ‘Een terreur als in Parijs maken wij al 45 jaar mee.’

STEUN RO

In Boschkop, even ten oosten van Pretoria, laten een blanke boer en zijn werknemer het leven tijdens een aanslag. Het is amper dertig kilometer van Rayton, de woonplaats van Henk van de Graaf. Maar Van de Graaf is niet thuis. De ochtend na de avond van de moord zit hij even na tienen achter een glas bier in Café de Pint in Breda.

Hij kon toen nog niet weten van de brute moord. Maar het is twijfelachtig of hij zijn glas bier erom had laten staan. Een paar dagen eerder, tijdens de terreuraanslagen op de inmiddels beruchte vrijdag de dertiende, landde zijn vliegtuig in Parijs. “Proost!”, zegt hij. Want hoe triest en gruwelijk de gebeurtenissen ook zijn, hij zal niet wijken voor terreur. Net zo min voor terreur in Parijs als voor terreur in zijn eigen land.

Plaasmoorde
Van de Graaf is assistent-hoofdbestuurder bij TLU-SA, de belangenorganisatie van de Zuid-Afrikaanse blanke boeren. In Parijs mocht hij, daags na de aanslagen, een toespraak houden over de ‘Plaasmoorde’ in zijn land. Over de aanhoudende aanvallen op de commerciële boerderijen van blanke Afrikaners.

Die ochtend plaatste hij nog snel een oproep op Facebook aan zijn achterban in zijn thuisland: ‘Bestaan daar iewers een redelik volledige lys van ANC bomaanvalle met die aantal slagoffers daarvan?’

Marc van der Sterren is agrarisch journalist en blogger voor Farming Africa. Hij is breed geïnteresseerd en schrijft over alles. Als hij zich niet in kan houden ook columns. Hij werkt vooral voor vakbladen en beschrijft het wereldtoneel van de landbouw. Van Europa tot Afrika.Œ De productie van voedsel is nu eenmaal een internationale aangelegenheid en een eerste levensbehoefte vol politieke en maatschappelijke controverses. Landbouw is spannend!