Ze poepen op straat. Ze schreeuwen. Ze dringen voor. De Thai moeten wennen aan de nieuwe lichting Chinese toeristen.

STEUN RO

Rochelend staan vier oude Chinese toeristen op een roltrap in Siam Paragon, Bangkoks chicste shoppingmall.

Als de spuug een paar meter lager op het glanzende marmer spat, slaat een in schooluniform gestoken Thaise puber verschrikt de hand voor z’n mond.

Van achter een pilaar verschijnt een werkster, die met twee halen van haar mop de boel schoon veegt. Scholier en schoonmaakster kijken elkaar aan en doen er dan – heel Thais – met een snelle glimlach-van-verstandhouding het zwijgen toe.

Thai vergaat het lachen

De aanwassende stroom van toeristen uit de onderlaag van de snel groeiende Chinese middenklasse in onbekende verre miljoenensteden, heeft het zuidelijk gelegen Bangkok nog nauwelijks bereikt. Maar in Noord-Thailand kunnen ze het gedrag van deze bezoekers niet meer wegglimlachen.

Poepen in beroemde gracht

De Chinezen poepen in de beroemde stadsgracht van Chiang Mai. Met vieze handen besmeuren ze de muren van de wonderschone Witte Tempel in buurprovincie Chiang Rai. In musea krassen ze in schilderijen om te zien of ze echt zijn. In restaurants storten ze zich op fraai gepresenteerde buffetten. In serene tempelcomplexen verstoren ze schreeuwend de rust.

En komen ze – via een korte rit door Laos – met de eigen auto, dan weigeren ze het om links in plaats van rechts te rijden.

‘Ze weten nog niet hoe het hoort’

Als afgelopen week tijdens het Chinees Nieuwjaar opeens zo’n 200.000 Chinezen langs de douane trekken, komt de Thaise militaire regering in actie.

Op de nationale tv roept ze op om de ‘waardige Thaise gastvrijheid’ te bewaren en te accepteren dat deze toeristen ‘nog niet weten hoe het hoort’.

Junta investeert in Chinese vriendschap

Terwijl in Chinese kranten berichten verschijnen over landgenoten die in ‘arrogant Thailand’ de toegang tot tempels en restaurants is geweigerd, is de junta is er juist alles aan gelegen om de vriendschap met China te intensiveren.

Ze heeft de grote bijna-buur harder dan ooit nodig. Als nieuwe bondgenoot, nu aloude vriend Amerika publiekelijk en dus vernederend afstand blijft nemen van de ‘te trage route van het leger richting vrijheid en democratie’.

Hard nodig ook als grootinvesteerder in de dringende aanleg van moderne treinverbindingen en slimme irrigatieprojecten. Als opkoper ook van grote hoeveelheden Thaise rijst. En als leverancier van nieuwe toeristenstromen, die – gelokt met gratis visa en belastingvrije koopjes – de krimpende economie een boost moeten geven.

Aankomsthal bezaaid met welkomfolders

Een welkomsfolder moet Chinese toeristen voortaan duidelijk maken met welke – heel diplomatiek geformuleerd – ‘eigenaardige Thaise gebruiken’ ze rekening moeten houden. De aankomsthal van Chiang Mai’s luchthaven ligt er dagelijks mee bezaaid.

Dit artikel staat ook in De Groene Amsterdammer. Voor abonnees Magazine The Post Online: Lees eerder verhaal van de auteur: Thailand, het grootste Chinese succes ter wereld.

 

    Alle nieuwe artikelen vind je op de nieuwe site Typisch Thailand Verder Facebook-pagina Typisch Thailand en de Facebook-groep Typisch Thailand Telex