De douane heeft gisteren op het vliegveld van Bangkok twee Australische koppels aangehouden, die naar huis wilden vertrekken met hun eigen biologische baby uit een Thaise draagmoeder. Tot schrik van veel jonge westerse ouders maakt de Thaise junta op deze manier radicaal een eind aan ‘de illegale verhuur van baarmoeders’.

STEUN RO

Voor stellen met een onvervulde kinderwens, is Thailand afgelopen week veranderd van een droombestemming in een nachtmerrie.

Zondag vertelt een Nederlands echtpaar op zoek naar een commerciële draagmoeder me nog enthousiast over de ontdekte mogelijkheden via een goed aangeschreven Bangkokse IVF-kliniek. Een week later vraagt de Australische regering tevergeefs heel nederig aan de Thaise junta om  nog ongeboren draagmoederbaby’s straks toch vooral een uitreisvisum te verlenen.

Ouders wachten tevergeefs op hun kind

Maar zelfs kinderen die al voor de komst van de wet zijn geboren, komen het land niet meer uit. Naar nu blijkt wachten tientallen koppels in Israël al twee maanden op toestemming om hun kind in Thailand op te halen, nadat een ijverige ambtenaar zich afvroeg of in dit geval sprake was van mensenhandel.

Het zelfde lot treft nu zo’n honderd ouders-in-spe in Australië en een onbekend aantal in andere landen. Wat er met de baby’s gaat gebeuren is de grote vraag. De draagmoeders zijn vaak financieel niet in staat ze te verzorgen; geldproblemen liggen juist ten grondslag aan de beslissing draagmoeder te worden.

Ze wilden wel het gezonde meisje, niet de jongen

Aanleiding voor de verwachte snelle besluitvorming is een golf van verontwaardiging over een Australisch echtpaar, waarvan de Thaise draagmoeder in verwachting bleek van een gezond meisje en een jongen met het Syndroom van Down. Het meisje was welkom, maar de Australiërs zouden de 21-jarige draagmoeder hebben laten weten geen belangstelling te hebben voor het andere kind.

Of het relaas van de draagmoeder klopt, is onduidelijk. Maar hoe dan ook stond Thailand op z’n kop en klonk opeens alom de roep om het voorbeeld van veel anderen landen te volgen en commercieel draagmoederschap te verbieden.

Voor het eerst klinkt het ‘I hate farang’

‘I hate farang’, hoor ik voor het eerst een Thai sissen, als het onderwerp op tv langs komt. Maar het probleem zit toch meer bij de Thai zelf dan bij de farang, zoals westerlingen hier heten.

Ziekenhuizen en artsen stapten tot deze week wel gemakkelijk over allerlei regels en richtlijnen heen, die grenzen stelden aan het draagmoederschap Toezichthoudende instanties knepen daar bij vaak een oogje dicht. Alle betrokkenen verdienden daar flink aan.

Nog afgelopen week is een babyfabriek opgerold

Door de uitmuntende gezondheidszorg – met artsen die in het westen studeerden – en aangenaam verblijf in Thailand, hadden draagmoeders hier bij buitenlanders vaak de voorkeur boven die in bijvoorbeeld India.

Toch is het gevaar van misstanden bekend. Al jaren geleden verschenen verhalen over jonge draagmoeders opgesloten in loodsen op het platteland.

Toevallig ook deze week, werd een niet onder toezicht staande kliniek opgerold waar 13 baby’s wachtten op transport naar Japan. Aangenomen wordt dat alle kinderen dezelfde japanse vader hebben. De Thaise media spreken begrijpelijkerwijs over een 'babyfabriek'.

THAILANDTIPS: Vergeet Thailand wat betreft draagmoeders. Websites die nog verwijzen naar commerciële mogelijkheden zijn vanaf nu illegaal, wat ook wordt beweerd. De kans dat de baby Thailand niet uit mag, is zeer groot.

(Dit is een geactualiseerde versie van een artikel geschreven voor De Groene Amsterdammer)

 

    Alle nieuwe artikelen vind je op de nieuwe site Typisch Thailand Verder Facebook-pagina Typisch Thailand en de Facebook-groep Typisch Thailand Telex