Thai zijn preuts, Reinout Oerlemans!

Anders dan je denkt, is Thailand preuts. Bloot kan echt niet. Dat ontdekt ook een Nederlandse tv-producent.

De lange badhanddoek wordt stevig om het middel gedraaid. Daaronder gaat de broek met natte pijpen naar beneden, om plaats te maken voor een droge.

De jongens zijn bek-af van het werken in het rijstveld, maar houden de etiquette van het Thaise platteland hoog. De vrouwen zijn in de keuken. De kleintjes buiten. Maar zelfs onder elkaar, op de verdieping van het huisje, geven ze zich niet bloot.

De mannelijke familieleden slapen samen op de verdieping van het huisje, strikt gescheiden van de vrouwen. Moeder ligt beneden in de donkere achterkamer. In de uitbouw liggen de matten voor de meiden.

Bijna bloot op podium

De Thai in Isan – het boeren landsdeel in het noordoosten, dat een derde van Thailand beslaat – zijn preuts. Ook hier in het dorpje in Ubon Ratchatani, de arme provincie die relatief veel meiden en ook jongens levert aan de ‘volwassen entertainmentindustrie’ in steden als Pattaya en Bangkok.

Op het podium in de stad zijn ze bijna bloot. Maar thuis gillen ze, al poedelend, verschrikt als iemand ook maar in de buurt van de hong nam komt – de waterkamer in het struikgewas achter de woning.

Gogo-bars bepalen imago

Tot ergernis van de meeste Thai maken alom getoonde beelden van schaars geklede meiden in Thaise gogo-bars, dat Thailand het imago heeft van Sodom en Gomorra.

De mannelijke familieleden slapen samen op de verdieping van het huisje, strikt gescheiden van de vrouwen

Toch is zelfs in die uitgaansgelegenheden naakt bij wet verboden: De meiden moeten topje en broekje dragen, de jongens behoren een sportbroekje over hun onderbroek aan te hebben. ‘Speciale’ shows zijn er niet, althans niet formeel (zie Typisch Thailand, Thaise seksshows bestaan toch!).

Voor de meeste meiden en jongens is het podium als een andere wereld, waarop ze kort of langere tijd geld verdienen. Geld voor zich zelf, maar vooral ook voor de familie. Thai zijn daadwerkelijk in staat zich tijdelijk buiten de orde te plaatsen, om zich daarna weer onder te dompelen in het preutse bestaan van alle dag.

Strenge opvoeding

Niet alleen de boerenkinderen uit Isan, maar ook de vele Thai van Chinese afkomst drukken een preuts stempel op het ‘land der vrijen’ – zoals de meeste reisgidsen de naam Thailand onjuist vertalen (Thailand is gewoon het land van de Thai).

Chinees-Thaise jongeren krijgen een strenge opvoeding. Ze worden in alles gecontroleerd door ouders en inwonende grootouders. Ongetrouwd samenwonen kan niet. Je gaat het huis pas uit als je trouwt of een baan ver weg vindt. En als blijkt dat je homo bent, want dan wacht je zonder enige discussie verbanning.

Niet hand-in-hand

De overgrote meerderheid van de bevolking van Bangkok is niet veel liberaler dan die in de rest van het land. De migranten uit de Isan en de Chinese Thai vormen er samen een meerderheid.

Kussen in het openbaar is not done. Hand-in-hand lopen ook niet. Althans niet met iemand van het andere geslacht; m/m of v/v kan wel. De jeugd houdt zich daaraan. Alleen de dappersten tonen elkaar op straat hun liefde. In de beslotenheid van studentenkamers of op afgelegen plekken op het platteland lijkt van preutsheid geen sprake meer: Het aantal tiener-zwangerschappen stijgt snel. 

Grenzen voor toeristen

Thai maken zich niet druk over hoe anderen zich gedragen. Of hoe ze zich kleden. Dat lijkt liberaal, maar is vooral een kwestie van desinteresse. In Thailand telt vooral de eigen familie, ook op dit punt.

Buurten met bars en ander vertier worden geaccepteerd – laten we wel wezen: de meeste klanten zijn Thai. Maar goedkeuren doet de gemiddelde Thai het niet. Niemand zal ook iets zeggen als toeristen hand-in-hand lopen, al wordt het niet sjiek gevonden.

De Thai weten inmiddels ook dat voor westerse toeristen zonnen en zwemmen in minieme badkleding normaal is. Zelf doen ze dat niet snel. Omdat ze willen voorkomen dat de huid donkerder wordt (zie Typisch Thailand: Thai verwit van top tot teen). Maar ook omdat het eigenlijk niet hoort. De Thai gaat graag te water, maar wel gekleed..

Toch zijn er grenzen aan het blote gedoe van farangs (witte buitenlanders). Geen korte broeken en topjes in tempels. Geen blote borsten op het strand. En zeker geen opname van een Nederlandse tv-show met naakte deelnemers, zoals producent Reinout Oerlemans van plan was.

Thailand is een keurig land en dat moet het blijven!

THAILANDTIPS – Naakt zonnen: Doe het niet. Thai vinden het oprecht smerig. Thaise heren zullen zich niet afdraaien van blote borsten, maar met de reputatie van de eigenaresse is het gedaan. Massage: Bij traditionele Thaise massage bent u gekleed. De pyama-achtige broek/shirt die u krijgt zijn niet gemaakt voor grote/dikke Nederlanders. Valt u in die categorie, neem dan eigen ruim zittende (korte) broek en shirt mee.        

Mijn gekozen waardering € -

Alle nieuwe artikelen vind je op de nieuwe site Typisch Thailand

Verder Facebook-pagina Typisch Thailand en de Facebook-groep Typisch Thailand Telex

Geef een reactie