Thailand nog nooit zo heet, nat, geil en gevaarlijk!

Als je je wilt overgeven aan onbegrensde seks en sensatie, moet je nu het vliegtuig naar Thailand pakken. De komende week is het heter, natter, geiler en gevaarlijker dan ooit.

Ondanks dringende oproepen van de militaire machthebbers om oude fatsoensnormen juist in ere te herstellen, vrezen Thai de komende week het heetste, natste, geilste en gevaarlijkste nieuwjaarsfeest Songkran sinds mensenheugenis.

De Thai hebben na afschaffing vorige week van de bijna een jaar durende noodtoestand extra zin in een uitbundig feest. Manifestaties met meer dan vijf personen waren verboden.

Scholieren en studenten geven aan dringend behoefte te hebben om de Thaise waarden even te vergeten, die ze sinds de coup elke dag voor aanvang van de lessen moeten opdreunen.

Je grenzen verleggen in Thailand

Jonge Japanners, Zuid-Koreanen, Maleisiërs en Chinezen die twee jaar lang angstig wegbleven vanwege de politieke onrust in Thailand, komen nu tijdens het grootste waterfeest ter wereld massaal hun grenzen verleggen in het Land van de Glimlach.

Dat de junta alcoholverkoop verbiedt op de populairste Songkran-locaties, kan de pret niet drukken. Voor whisky-shots zijn platte plastic tankjes te koop, die je gemakkelijk onder je schaarse kleding kunt verbergen. Overal zijn geheime bieropslagplaatsen aangelegd.

Hitterecord en smog vragen om extra drank

Moet ook wel: de feestvierders zullen ongelooflijk dorstig zijn. Meteorologen voospellen voor Bangkok met 44 graden een hitterecord.

In de belangrijke feeststad Chiang Mai moeten de kelen extra worden gesmeerd, omdat er door de combinatie van oogst- en bosbranden veel meer smog hangt dan normaal.

Overheid vreest ‘De Zeven Gevaarlijke Dagen’

De Thaise nieuwjaarsweek Songkran is uitgegroeid tot het grootste feest van Zuidoost-Azië.

Internationaal beroemd is het vanwege de uitbundige manier waarop Thai elkaar en buitenlanders natgooien. Maar de feestperiode staat bij overheid en politie vooral bekend als De Zeven Gevaarlijke Dagen.

Tropenkolder slaat elk jaar harder toe

Het lijkt of de 67 miljoen Thai met z’n allen in toenemende mate rond half april – als het in de ochtend vaak al tegen de 35 graden is – de tropenkolder krijgen en Songkran-vierend al hun conventies verliezen.

Weg is opeens de overtuiging dat je een ander gezichtsverlies moet besparen. Als je niet oppast, krijg je op elke straathoek een emmer water in je gezicht gegooid. Of smeert iemand een vieze witte smurrie op je wangen.

Weg zijn ook de typische Thaise schuchterheid en preutsheid. Daar waar massale watergevechten ontstaan, betasten in de drukte en gekte handen plekken bij mede-feestvierders, waar een Thai doorgaans niet eens naar durft te kijken.

Lekker even knijpen in de witte huid

Niets en niemand wordt ontzien. Ook toeristen niet. Sterker: Die zijn vaak een gewild doelwit. Want alleen tijdens Songkran krijgt de gemiddelde Thai de kans om eens in een witte huid te knijpen. Of de hand te leggen op een flinke westerse boezem dan wel een dito dikke buik. Niet dat het constant gebeurt. Maar het gebeurt.

Negen maanden zie je opeens tal van tienermoeders

Dat de stiekeme kennismaking met het andere geslacht kan leiden tot een spannend en onveilig vervolg, blijkt uit de jaarlijkse geboortegolf half januari. Die gaat draagt bij aan de toch al verontrustende toename van het aantal tienermoeders.

Het uit de hand lopende deel van het Songkran-feest, draagt er toe bij dat Thailand percentueel de meeste te jonge moeders in de regio telt. Meer dan Laos, Myanmar, Vietnam en de Filipijnen – landen waarop de Thai doorgaans neerkijkt.

300 doden en 3000 gewonden in een week

De benaming ‘De Gevaarlijke 7 dagen’ zou kunnen slaan op geknijp in gevoelige lichaamsdelen, ongewenste zwangerschappen, stuk gevallen brillen, misselijkheid door vervuild water dat je binnen krijgt, kapotte voeten door glasscherven en verloren of drijfnatte portemonnees.

Maar het zijn de ruim driehonderd doden en zo’n drieduizend gewonden die elk jaar in het Songkran-verkeer vallen, die debat zijn aan de nare bijnaam.

Vaak is er alcohol in het spel. Veel alcohol. De helft van de slachtoffers is laveloos en nog geen 20 jaar oud – een leeftijd waarop je in Thailand nog geen alcohol mag drinken.

Bijna meeste verkeersdoden ter wereld

Thailand is op twee na het land met de meeste verkeersslachtoffers ter wereld. Het nieuwjaarsfeest levert daar een bijdrage aan.

Dat begint op de avond voor de eerste vrije dag, als miljoenen Thai zich haasten naar hun geboortedorp om met de hele familie Songkran te vieren. En het duurt tot het moment waarop de laatste feestvierders bekaf en soms nog onder invloed beginnen aan de lange terugreis naar bijvoorbeeld Bangkok.

Thailand loopt 543 jaar voor op het westen

De Thai sloten zich in 1941 aan bij de internationale gewoonte om het nieuwe jaar op 1 januari te laten beginnen. Wel hielden ze hun eigen jaartelling, die 543 jaar voor loopt op de westerse. In 2015 is het in Thailand dus 2558.

Behalve dat ze de jaren op hun manier bleven tellen, zijn ze ook de komst van het aloude nieuwjaar rond 13 april blijven vieren.

Het westerse en Chinese nieuwjaar vieren ze ook – ja, de Thai houden van een feestje. Maar vooral het met het Boeddhisme verweven Thaise nieuwjaar is uitgegroeid tot een spetterend spektakel, waar een paar miljoen toeristen uit het westen en vooral ook Azië op af komen. Iets dat de kas aardig spekt.

Massale schoonmaak tijdens Songkran

Songkran heeft z’n wortels in de Indiase Hindoe-cultuur, maar heeft ook veel overeenkomsten met oud-Germaanse schoonmaakrituelen in het voorjaar en het christelijke paasfeest in dezelfde periode: Reiniging, wedergeboorte, opnieuw beginnen.

De derde dag van Songkran storten gezinnen zich om het schoonmaken van hun huis, zoals onze grootouders dat deden tijdens hun voorjaarsschoonmaak.

Belangrijk onderdeel is de ceremoniële reiniging geparfumeerd water van het Boeddhabeeld, dat bij voorkeur op de bovenste verdieping staat of – in een modern Bangkoks appartement – in elk geval hoog op een rustige plek.

Het begint met wat druppels achter oor en op pols

Het water waarmee het Boeddhabeeld is schoon gemaakt, is heilig. En het is van oorsprong dat water, dat gebruikt wordt om anderen nat te maken. Niet met grote hoeveelheden. Maar met een vinger vanuit een kommetje, respectvol een paar druppels achter het oor en op de pols.

Wangen en voorhoofden kregen met dezelfde vinger wat natte poeder ter bescherming tegen het slechte. En dat alles werd voorzien van de wens ‘sawatdee pi mai’ – een gelukkig nieuw jaar!

Voor veel Thai is de Songkran-schoonmaak van het huis nog steeds een serieuze aangelegenheid, waarvoor de hele familie bij elkaar komt. Maar na de plichtplegingen begint voor de jongere Thai het echte feest.

Kommetje maakt plaats voor waterkanonnen

Buiten de eigen woning maakt het traditionele waterkommetje de afgelopen 30 jaar plaats voor emmers en door-ontwikkelde waterpistolen waar een flinke druk op staat.

Ze worden gevuld vanuit watertonnen, die groepen feestvierders van te voren klaar zetten en regelmatig bijvullen. In de noordelijke stad Chiang Mai – ‘de hoofdstad van het waterfeest’ – zorgt het gemeentebestuur voor vulpunten, zodat niemand komt droog te staan.

Ter verhoging van de feestvreugde zijn de tonnen vaak gevuld met ijsblokken, zodat de slachtoffers in het gunstigste geval de rillingen over de rug lopen. Een bloederig gat in het hoofd behoort ook tot de mogelijkheden.

Poeders in het water zorgen voor een kleurrijk schouwspel. En soms ook voor een branderig gevoel.

Het natte gevaar loert overal

Het natte gevaar loert overal. Emmers worden leeg gegooid richting tuk tuks en de open ramen van stadsbussen. Van grote hoogte worden brandspuiten op voorbijgangers gericht. Cafés plaatsen kanonnen waaruit schuim komt en je geen hand voor ogen meer ziet.

Het personeel van de supermarkt staat vriendelijk voor de deur klanten op te wachten met emmers water. De portier giet een glas water op je hoofd leeg. De buurvrouw richt lachend en zwaaiend de tuinslang op je.

Indrukwekkendst zijn de pick-ups met watertanks die door de straten van de Thaise steden rijden. De jongeren op die trucks kunnen met gemak een bromfiets omver spuiten. Tot schrik van velen, doen ze dat ook wel eens.

Agenten komen kletsnat en theegeld terug op bureau

Door straten af te zetten voor watergevechten, proberen stadsbesturen de overlast te centreren. Tegelijkertijd wordt in die gebieden dit jaar voor het eerst de verkoop en gebruik van alcohol verboden.

Het leger eist van de politie dat hard wordt opgetreden. Maar naar verwachting komen de meeste agenten kletsnat terug op het bureau. Of met een zak vol theegeld geschonken door slimme zakenlieden. Dikke kans dat de dienders daar na afloop van hun dienst zelf alcohol voor kopen om het nieuwe jaar vrolijk in te drinken.

Thais leger zet behalve politie ook kleuters in

Door de politie streng te controleren, hoopt de Thaise junta het tijd te keren en Songkran weer terug te duwen richting het traditionele feest dat het ooit was. Nieuwste wapen in die strijd zijn kleuters, die in tv-spotjes oproepen het netjes te houden.

Met grote bruine ogen blikken ze in de camera en beschrijven wat ze vorig jaar met Songkran zagen: ‘Mensen die helemaal niet wilden, maar kletsnat waren. Naakte vrouwen die op een podium dansten. Een oom die een vreemde vrouw in de borsten kneep. Papa die dronken was. Papa en mama die heel erg ruzie maakten.’

Is dit het Songkran dat we willen voor onze kinderen? De vraag van de makers van het spotje blijft in de huiskamer hangen. Tot dat twee op bezoek zijnde buurjongens enthousiast aankondigen naar de shoppingmall te gaan om ‘super-waterbommen’ te kopen.

THAILANDTIPS:

KLAGEN HELP NIET Ook niet als je in je beste kleren nat wordt gegooid. Protest wordt niet begrepen. Boze gezichten al helemaal niet. HOUDT JE MOND DICHT, want er wordt niet met duur flessenwater gespoten. PAS OP MET CONTACTLENZEN EN BRIL. Thai schieten wel eens uit als ze je gezicht insmeren met poeder, dus draag geen contactlenzen. Maak je reserve/sportbril vast met een touwtje, anders wordt ie weggespoten. BEWAAR CAMERA, TELEFOON, PORTEMONNEE, HORLOGE in overal verkrijgbare plastic zakjes met een ritssluiting. ZIE ER FATSOENLIJK UIT. Loop niet in je mooiste kleren vanwege poedervlekken, maar loop er als buitenlander toch netjes bij: Vrouwen, draag een stevige bh en een donker en een wijd shirt!. Mannen in blote bast kan eigenlijk ook niet. Populair zijn gebloemde t-shirts en hemden. VERGEET DE ZONNECREME NIET, want water brengt verkoeling, maar de zon blijft branden. DOE MEE met de Thai en geniet. Of neem een dichte taxi naar een grote shoppingmall met winkels/restaurants/bioscopen en laat je van deur naar deur brengen. SONGKRAN is officieel van 13 tot 15 april, maar het watergooien begint vaak al eerder en duurt langer. Bovendien duren in Chiang Mai duren de festiviteiten 10 dagen en beginnen ze in Pattaya en op Koh Chang een week later. GELUKKIG NIEUWJAAR!

Dit artikel is een sterk geactualiseerde en bewerkte versie van een eerder stuk in TPO-Magazine. Volg Jos Campman via www.facebook.com/typischthailand

Mijn gekozen waardering € -

Alle nieuwe artikelen vind je op de nieuwe site Typisch Thailand

Verder Facebook-pagina Typisch Thailand en de Facebook-groep Typisch Thailand Telex