Thaise monnik kan seks nu echt vergeten

Seks en luxe waren altijd al taboe voor Thaise monniken. Maar door de opkomst van sociale media kunnen ze het nu echt vergeten.

Die achtervolgen hen tot in het verre buitenland, blijkt vandaag met de aanhouding van de omstreden ´jetset-monnik´ Wirapol in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse autoriteiten grijpen hem in de kraag nadat hij 3 jaar geleden Thailand ontvluchtte met zijn eigen vliegtuig vol beladen met luxe spullen, geld en goud. De aanklacht: geldwitwasserij, kindermisbruik en verkrachting van een 19 jaar oud meisje.

Onthullende beelden van monniken

Op internet verschijnen de laatste tijd vaker onthullende foto’s en filmpjes van boze en soms gewoon jaloerse gelovigen, waarin oranje geklede – en soms niet geklede – monniken zich overgeven aan voor hen strikt verboden aardse geneugten.

Mede daardoor Het Rijke Thaise Monnikenleven aan respet in te boeten. En een – elders nog niet eerder gemaakte – vergelijking met de neergang van de Roomse kerk in de lage landen dringt zich op.

Monniken behekst?

Thai schrikken al niet meer van monniken die een geheime relatie blijken te hebben met een vrouw of soms een jongeman. Al griezelen sommigen er wel van, omdat ze denken dat de beste man is behekst door de dame of heer in kwestie.

Maar verboden is en blijft het wel. Als de politie een monnik op heterdaad betrapt na een tip uit de buurt, moet hij zijn oranje gewaad aan de wilgen hangen.

Genieten van oranje zonnebril

Ook van monniken met de nieuwste tv’s en computers kijkt niemand meer op. Ofvan een dure auto.

Een duur geschenk van een volgeling voor de tempel accepteren mag, zolang de monniken zelf geen maken van die onnodige luxe. Maar die regel blijkt soms lastig te weerstaan.

Veel monniken roken ook. Maar daarop worden ze zelden aangesproken. Binnen de ordes zijn de meningen verdeeld over de vraag of dat is toegestaan. En niemand wil aan dat vraagstuk z’n vingers branden.

Kuis en sober blijft troef

Voor de goede orde: de Thai gaan er zonder meer van uit dat het overgrote deel van de monniken netjes volgens de regels leeft. Kuis en sober.

Al kunnen vooral oudere leden van het heilige oranje legioen niet van de sigaret afblijven. De meningen zijn dan ook verdeeld over de vraag of een monnik mag roken.

Ingezegende Thai Airways-toestellen

De invloed van de ruim 250.000 monniken, wonend in zo’n 30.000 tempels, is in Thailand dan ook nog steeds groot. In het privéleven en maatschappelijk.

Thai Airways stuurt geen nieuw toestel de lucht in, voordat monniken het uitgebreid hebben kunnen inzegenen. Op deuren van winkelcentra en kantoren zie je nog jarenlang de door monniken aangebrachte inzegeningssymbolen.

Overal in het land staan vrouwen in alle vroegte op, om de oranje heren te voorzien van eten, schoonmaakmiddelen en essentiële zaken als scheerzeep. Bij begrafenissen en bruiloften zijn monniken massaal van de partij voor het uitvoeren van de traditionele riten.

‘Biechten’ in de tempel

Als een gelovige iets doet dat Boeddha verboden heeft, brengt hij nog steeds een offer in de tempel – de wat.

Daar krijgt hij, besprenkeld met water, de zegen van een op een verhoging zittende monnik. Om, heel katholiek, met gerust gemoed op weg te gaan naar de volgende zonde.

Maar met elke misstap van een monnik brokkelt de invloed van de hoeders van het Thaise Theravada Boeddhisme verder af…

Soap in plaats van tempel

De Wat is al niet meer de centrale plek in dorpen en wijken, die het vroeger was.

Scholen hebben overal de rol van onderwijzende monniken overgenomen.

Nu tot in de verste uithoeken van het koninkrijk in elk huis een tv staat met goede ontvangst, is de Wat ook niet meer de plek waar dorpsbewoners elke dag samen komen. Thai hangen thuis net zo graag voor de buis, als mensen in het westen. En nergens zijn tv-soaps zo populair en dus eindeloos lang als in Thailand.

Minder donaties voor de dorpstempel

Met de afnemende rol van de monnik, is het op het platteland niet meer van zelfsprekend om flink te doneren voor de verbouw van de lokale tempel. In het rurale Isan vorderen de voortdurende bouw- en verbouwwerkzaamheden maar langzaam.

Vooral in de steden gaan jongeren minder snel naar monniken om wijze raad. De moderne middenklasse loopt ook niet meer uitbundig rond met grote ingezegende amuletten en heilige tattoos.

Ritueel kaal scheren zoonlief

Een teken aan de wand is dat het voor ouders niet meer altijd de grootste wens dat zoonlief zich ritueel laat kaal scheren – inclusief wenkbrauwen – en zich voorgoed onderwerpt aan het monnikenregiem.

Voor een paar weken: graag, want dat brengt phao en mea – pa en moe – voorspoed. Of een paar dagen, om te helpen bij de crematie van een familielid. Maar daarna is letterlijk werk aan de winkel. Of op het rijstveld.

Meer kinderen, meermonniken

‘Vroeger kregen mensen meer kinderen’, zegt een moeder in een dorp in het noordoosten.

‘Vooral hier in Isan. Toen was het geen probleem als een zoon monnik werd. Dat was zelfs iets om trots op te zijn’, legt ze uit .

‘Maar met minder kinderen is het belangrijk dat iedereen mee werkt om de kost te verdienen. En als ik het financieel kan veroorloven dat mijn oudste zoon niet hoeft te werken, wil ik dat hij gaat studeren. Dat levert later extra op!’

De tempels in de Isan treffen het zelfde lot als eerder de katholieke kerk in zuid-Nederland en België. De gelovigen laten het afweten als het gaat om het bemannen van de instituten.

Het Theravada Boeddhisme – aangehangen door 95 procent van de Thai – is ingebakken in alles wat Thailand is. Dat blijft bestaan. Maar de alles omvattende rol van de beweging lijkt snel te veranderen. Te verminderen ook.

Niet aan vrouwen denken

Thaise monniken mogen niet onkuis aan vrouwen denken (overigens ook niet aan andere mannen), laat staan aan ze komen. Dat mocht Mijnheer Pastoor ook niet.

Verschil is dat ondeugende katholieke geestelijken al dan niet te maken kregen met het kerkelijke gezag. Van het rechte pad geraakte Thaise monniken daarentegen worden opgepakt door de politie. Want het is – net zo als in Engeland – uiteindelijk de koning die aan het hoofd van de organisatie staat.

Aanhoudingen van monniken zijn spannend nieuws voor de media. Vooral als sprake is van een intrige. De aanhouding van een op heterdaad met een vrouw betrapte, schaars geklede oude monnik was voorpaginanieuws omdat de politie was getipt door een jaloerse echtgenoot.

Politie-invallen leveren ook andere zaken op, die veel publiciteit krijgen: het in eigen zak stoppen van geld geschonken door gelovigen voor onderhoud van de tempel. Grootschalige aandelenhandel. Drugshandel. Tot aan handel in jonge jongens aan toe.

Jetset-monnik zonder fake

Met zijn arrestatie staat de jetset-monnik weer volop in de belangstelling. De Thai bestuderen opnieuw de beelden genaakt het in vliegtuig.

Kranten doen melding van de gehele inventaris van het vliegtuig. Behalve de zonnebril zijn dat onder andere een toen spiksplinter nieuwe Jaba Halo2 koptelefoon en een grote tas van Louis Vuitton.

En het zijn beslist geen fake-producten, tekenen ze daar bij aan.

De verwachting is dat de omstreden monnik zijn aanhouding in de VS gaat aanvechten om uitlevering te voorkomen. Maar lettend op alle media-aandacht lijken de Thai zih nu al te verheugen op zijn ongewilde terugkomst.

THAILANDTIPS – Sta vroeg op: In stad en land halen monniken bij het krieken van de dag voedsel op. Bedelen ze? Nee, ze bieden ze gelovigen de kans een goede daad te verrichten. Vrouw? Raak een monnik niet aan! Skytrain: Stoelen naast entree zijn voor monniken; sta op als er een binnen stapt.

Mijn gekozen waardering € -

Alle nieuwe artikelen vind je op de nieuwe site Typisch Thailand

Verder Facebook-pagina Typisch Thailand en de Facebook-groep Typisch Thailand Telex