Thaise politie struikelt over dubbelmoord op Koh Tao

Hoe de moord op twee jonge Britse toeristen genadeloos de corruptie bij de Thaise politie bloot legt. 'Agenten voelen zich zo opgejaagd, dat ze denken over suïcide.'

De Thaise politie is zo corrupt, dat rijke moordenaars tegen betaling vrij rondlopen en arme onschuldigen voor altijd achter de tralies verdwijnen. Daarvan zijn de Thai overtuigd.

Laatste voorbeeld: De moord op twee Britse twintigers op toeristeneiland Koh Tao.

Nog geen uur nadat de slachtoffers op een verlaten strand zijn aangetroffen, spreekt een lokale politiecommandant het vermoeden uit dat de daders Birmese migranten zijn. Armoedzaaiers die in het relatief rijke Thailand hun geluk zoeken.

Daarmee beginnen de speculaties over een cover-up. ‘De schijn is gewekt dat gastarbeiders bij voorbaat de schuld krijgen om mogelijke invloedrijke daders buiten schot te houden’, schrijft de Bangkok Post.

Politie zoekt geen daders maar zondebokken

Als na een nogal chaotisch politieonderzoek uiteindelijk twee 21-jarige Birmese jongens als de daders aan de media worden gepresenteerd, weet elke Thai het zeker. Het zijn zondebokken.

Gearresteerd nadat vanuit de plaatselijke toeristenmaffia geld richting politie is geschoven. Om Thaise schuldigen te beschermen. Of om in elk geval de dubbele moord zo snel mogelijk te doen vergeten, zodat toeristen op de lokale kas weer komen spekken.

Lucratieve handel tussen politie en toeristenmaffia

De verdenkingen over corruptie rond de moordzaak nemen alleen maar toe, als blijkt dat al jaren een lucratieve handel bestaat tussen politie en toeristenindustrie.

Op het eiland werken zo’n 2000 illegale Birmezen. Goedkope arbeidskrachten. Hotels, restaurants en bars betalen agenten daarom graag 12 euro per persoon per maand om vervolging af te kopen.

Sprankje geloofwaardigheid dreigt te verdwijnen

Thailands nieuwe machthebber Prayuth verdedigt het politieonderzoek. Hij kan niet anders. Als een premier openlijk twijfelt aan de dienaren van het gezag, verdwijnt het laatste sprankje geloofwaardigheid.

Maar als de zelf benoemde strijder tegen corruptie heeft het leger naar het eiland gestuurd om de zaak in de gaten te houden.

Hij laat bovendien – o schande, vindt de politie – als vertegenwoordigers van slachtoffers en daders Britse en Birmese politiefunctionarissen toe als waarnemer. En heeft hij aangekondigd dat het leger na Phuket nu ook op Koh Tao maffia-achtige praktijken onmogelijk gaat uitroeien.

Thailand hangt aan elkaar van corruptie

Thailand hangt zo goed en kwaad als het gaat aan een van corruptie. Het bedrijfsleven becijferde vorig jaar dat het 35 procent van de budgeten kwijt is aan ‘theegeld’. Ambtenaren van alle betrokken overheidsdiensten willen mee profiteren van een opdracht en eisen hun deel.

Maar de corruptie bij de politie is het meest in het oog lopend. Elke Thai heeft daarmee regelmatig te maken. Zelfs bedelaars moeten maandelijks wat afdragen, om niet van hun perfecte plekje te worden verwijderd.

Corruptie in verkeer begint te verminderen

De door het leger geformeerde nieuwe regering lijkt z’n eerste succes in de strijd tegen corruptie te boeken bij de verkeerspolitie. Wat opeenvolgende regeringen niet voor elkaar kregen, lukt nu wel. Door corruptie op de weg uit te bannen, daalt voor het eerst het aantal verkeersslachtoffers.

Voortaan volgt genadeloos ontslag voor agenten die tegen betaling te zwaar beladen vrachtwagens laten doorrijden. Of dronken taxichauffeurs. Of schoolbussen met gladde banden. Of die niet meer controleren, omdat ze hun zakken vullen met ophalen van ‘beschermingsgeld’ bij bedrijven.

Klagen had geen zin, wisten burgers. Leidinggevenden bij politie en overheid deelden mee in de opbrengst.

Thais verkeer dodelijkste ter wereld

Het Thaise verkeer was het dodelijkste ter wereld, op dat in Eritrea en Libië na – landen waarmee de Thai niet in een adem willen worden genoemd. Het aantal doden steeg in 2012 boven 26.000: Ruim 38 op 100.000 inwoners. In Nederland zijn dat er 4; in grote bijna-buur Indonesië ‘slechts’ 18.

Verdriet om verkeersslachtoffers is in Thailand nooit ver weg. Ook daarom juichen vriend en vijand van de junta de genadeloze aanpak toe. Soms letterlijk.

Als jong publiek in de Bangkokse uitgaansbuurt Silom ziet hoe agenten hardrijders op de bon gooien, klinkt een applaus waar agenten in Nederlandse en Belgische uitgaansgebieden jaloers op zouden zijn.

Ook corruptie binnen politie aangepakt

Ook binnen de politiekorpsen wordt corruptie aangepakt. De vorige regering constateerde al dat een eind moest komen aan de praktijk dat agenten alleen voor een betere functie in aanmerking komen als ze hun officier voor een promotie belonen.

‘Dat komt de kwaliteit en de geloofwaardigheid niet ten goede’, aldus toenmalig premier Yingluck.

Stresslijn voor agenten

Applaus of niet, voor veel politiemannen brengt de strijd tegen corruptie opeens veel onzekerheid en onrust met zich mee.

Het publiek wordt steeds kritischer. Extra inkomsten – vaak meer dan een agentensalaris – verdwijnen. Promoties zijn niet meer van zelfsprekend. En dat alles roept niet alleen op het werk, maar ook thuis spanningen op.

De politietop heeft een telefonische stresslijn voor agenten geopend. Voor een goed gesprek. Anoniem. Om uitval door ziekte te voorkomen. Of ergers nog, aldus een woordvoerder, om ze te behoeden voor suïcide.

THAILANDTIPS: Als toerist krijg je niet direct met corruptie bij de politie te maken. Mocht het per ongeluk wel zo zijn, zoek dan ter assistentie contact met de toeristenpolitie. Probeer om welke reden dan ook vooral geen agent om te kopen. Daar staan geldstraffen op.

EEN DEEL VAN DIT ARTIKEL is eerder verschenen in magazine OneWorld.

VOLG OPMERKELIJK THAIS NIEUWS via www.facebook.com/typischthailand

Mijn gekozen waardering € -

Alle nieuwe artikelen vind je op de nieuwe site Typisch Thailand

Verder Facebook-pagina Typisch Thailand en de Facebook-groep Typisch Thailand Telex