The Boston Camerata viert kerstmis in de middeleeuwen

Lucas 2:13-14. En plotseling voegde zich bij de engel een groot hemels leger dat God prees met de woorden: "Eer aan God in de hoogste hemel en vrede op aarde voor alle mensen die hij liefheeft."

Gloria in excelsis Deo, Glorie aan God in de hemel. Zo begint het kerstprogramma Hodie Christus natus est, Heden is Christus geboren, van The Boston Camerata, een ensemble voor oude muziek onder de artistieke leiding van de sopraan Anne Azéma.

Hodie Christus natus est: A Medieval Christmas voert The Boston Camerata naar de middeleeuwen. Op basis van een rijke verzameling bronnen, waarin liturgisch Latijn zich mengt met Franse, Engelse, Italiaanse en Iberische volkstalen, laten warm vibrerende liederen, hymnen en processies de vele manieren horen waarop de geboorte van Christus destijds met zang en muziek werd gevierd. De drie zangeressen worden begeleid door een klein ensemble met draailier, harp, viool, bellen en blaasinstrumenten. Zij roepen met zacht ontroerende melodieën de tederheid, hoop en vreugde op die deze middeleeuwse kerstliederen omhullen en die vaak zo node worden gemist in de harde, van egoïsme vergeven, moderne wereld. Drie stemmen die als engelen samen met de kerstster aan de hemel zingen.

Hodie Christus natus est van The Boston Camerata en Anne Azéma is een welluidend kerstalbum met liederen die als een warme jas of deken de kou in de wereld helpen verdrijven. Voor wie meer of iets anders wil dan het bekende Kerstleys Nu syt wellecome.

Over dat laatste, Nu syt wellecome, valt trouwens wel wat te zeggen:

Zij brengt haar kind ter wereld, wikkelt het in doeken en legt het neer op een bedje van bladeren in een hut in Afrika, in een voederbak in een stal in Afghanistan, op een matje in Haïti, in een kartonnen doos in de ondergrondse van New York, in een door regen en wind belaagd tentje onder een brug in Parijs, Berlijn, Amsterdam, omdat er voor hen geen plaats is in de herberg.

Boston Camerata, Anne Azéma – Hodie Christus natus est (Harmonia Mundi)

Mijn gekozen waardering € -

Ex-muziekjournalist. Ruilde in de jaren 90 redactiestoel muziekblad OOR in voor een hangmat in de Amazone, Dancin' Fool.