Laatst zag ik de reprise van het toneelstuk The Fountainhead van Internationaal Theater Amsterdam (ITA) in de nieuwe Rabozaal van de stadsschouwburg in de hoofdstad. Het gaat over de strijd tussen twee architecten in New York. In 1943 geschreven door schrijfster Ayn Rand (1905-1982).

De  geniale Howard Roark, gespeeld door Ramsey Nasr en zijn rivaal  Peter Keating, een echte opportunist. Deze architect wordt knap en intens vertolkt door Aus Greidanus jr. Ramsey Nasr won terecht de Louis d’Or, de hoogste prijs in het Nederlandse theater, voor de rol  van Roark in 2015. Hij is een idealistische architect, die uitsluitend werkt om te creëren, of te scheppen zoals hij het zelf noemt. Roark is een rationele idealist die authentieke gebouwen wil ontwerpen en daarmee de wereld mooier wil maken. Hij is niet uit op roem of macht maar wil zijn talent zo goed mogelijk ontwikkelen. Om dit te bereiken wil hij geen compromissen sluiten, het is bij hem alles of niets. Twijfel lijkt hij niet te kennen.

Tweedehands

In zijn onstuitbare gedrevenheid slaat hij soms wat door. Hij heeft het in zijn indrukwekkende slotspeech over ‘tweedehands’  mensen. Niet tweederangs, dat zou erg denigrerend zijn. Met tweedehands bedoelt hij denk ik mensen die niet een eigen mening  vormen, maar andere napraten. Parasieten in zijn eigen woorden.

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen.Zie website boven.