De Turkse filmmaker Nuri Bilge Ceylan(1959) maakt met zijn nieuwe film The Wild Pear Tree een filosofische en literaire film. In de lijn van zijn vijf jaar eerder gemaakte Winter Sleep. Deze film won de Gouden Palm in 2014.

STEUN RO

Nuri Bilge Ceylan ontwikkelt zich tot een van de toonaangevende filmmakers in het filmhuis circuit. Vooral door zijn diepzinnige dialogen, zijn poëtische manier waarop hij de natuur in beeld brengt en zijn ongepolijste karakters. Voor zijn eerste drie films schrijft hij zelf het scenario en voert hij de camera. Soms met zijn eigen ouders of vrienden voor de camera. Vanaf zijn film Climates (2006) (Fipresci prijs Cannes) werkt hij met een groter budget en een meer uitgebreide crew. In Climates spelen Ceylan zelf en zijn knappe vrouw Ebru Ceylan de hoofdrollen, over een echtpaar in crisis.

Wintersleep gaat over Aydin, een acteur en schrijver, die een klein hotel runt in Anatolië, meer precies in het betoverend mooie berglandschap Cappadocië, met ronde bergen die lijken gecreëerd door architect Le Corbusier.

Tsjechov

In vlijmscherpe dialogen gaat Aydin gesprekken aan met zijn pas gescheiden zus en zijn van hem vervreemde mooie vrouw. Die dialogen lijken zo uit een boek van Dostojewski of Tsjechov te komen. Dat is ook niet vreemd, want deze twee Russische schrijvers vormen samen met Tolstoi zijn grote inspirators.

Jaap Mees is filmmaker en freelance journalist. Voltooide de School voor de Journalistiek in Tilburg en de Filmacademie in Londen (regie/scenario). Maakte diverse korte en lange films, met name documentaires. Sommigen zijn vertoond in internationale filmfestivals in o.a Dublin, Londen, New York, Washington, Sitges, Utrecht en Manchester. Schreef voor diverse filmsites zoals Talking Pictures, NFTVM site en het filmblad Skrien. Nu Reporters Online, Cultuurpers.nl en Blendle. Hij maakt ook opdrachtfilms voor musea en culturele instellingen.Zie website boven.

Geef een reactie