‘Tieners zijn mediawijzer dan gedacht’

Remco Pijpers van Mijn Kind Online reageert op een vandaag verschenen rapport over smartphonegebruik van tieners.

Tieners blijken een stuk meer 'mediawijs' te zijn dan we tot nu toe dachten. Dat blijkt uit het rapport 'Samen leren: Tieners en Sociale Media' dat de stichtingen Kennisnet en Mijn Kind Online hebben uitgevoerd en dat vorige week is verschenen. 

Directeur Remco Pijpers van Mijn Kind Online was “positief verrast” met de uitkomsten van het onderzoek.  

Uit het genuanceerde rapport bleken er zowel positieve als negatieve kanten te zitten aan het smartphonebezit van tieners. Veel tieners gebruiken hun smartphone om hun schoolprestaties te verbeteren, bijvoorbeeld met de woordjes-app Wrts. Maar ook creëert de mobiel soms concentratieproblemen.

Toetsen

“Tieners zijn mediawijzer dan ik had verwacht”, aldus Remco Pijpers in een telefonisch reactie. Hij leidt Mijn Kind Online, een kenniscentrum dat onder meer brochures uitgeeft voor ouders, kinderen en leraren. Uit onderzoek in 2009 bleek volgens Pijpers dat kinderen nog te weinig informatievaardigheden hadden en bronnen niet goed konden toetsen. De huidige tieners kunnen dat al een stuk beter, blijkt uit dit nieuwe rapport. Een grote meerderheid gebruikt YouTube en Google om meer te weten te komen over de lesstof. Als een docent iets niet goed uitlegt, gaan ze op zoek naar een alternatieve uitleg online.

"Tegelijk kunnen we deze tieners ook nog genoeg leren", zegt Pijpers. "Ze blijken het soms moeilijk te vinden zich te concentreren en worstelen met hun eigen mediagebruik.” Ongeveer een kwart zegt soms moeite te hebben met slapen omdat ze nog berichtjes ontvangen op hun telefoon.

Over het rapport heb ik een achtergrondartikel gepubliceerd dat onlangs in NRC Handelsblad is gepubliceerd. 

Mijn gekozen waardering € -

In de afgelopen jaren zijn superhelden de favoriete hoofdpersonen van veel Hollywood-filmmakers geworden. Maar wie zijn de bedenkers van de helden die iedereen kent en hoe opereren de uitgeverijen die de personages bezitten?ΠPeter Teffer interviewt stripmakers en analyseert de economische en culturele impact van de superheld.

Geef een reactie