Timing en snelheid, hoe meet je dat?

We weten het allemaal als iemand in de dojo erg hard kan slaan of heel snel, maar kunnen we dat ook meten? Kunnen we dat in cijfers weergeven om de visule impressie te onderbouwen en de training er indien nodig op aanpassen? Dat kan nu wel door middel van de Smart Paddle (CS-pad) van Ludus Alliance. Deze elektronische flap registreert snelheid, hoogte, impact, uithoudingsvermogen èn beslissingen nemen.

Drie jaar geleden werd door Ludus gestart met de research van de elektronica en een maand geleden werd gestart met het trainen met de Smart Paddle in (Zuid)Korea en Nederland. Vooralsnog is deze paddle gemaakt voor trappen en stoten vanaf de zijkant en niet specifiek voor impact. Het is een eerste product dat bij voldoende animo in de toekomst zal worden uitgebreid, stap voor stap. Denk aan trapkussens met sensoren, een bokszak etc.

We spraken op zaterdag 21 december met de CEO en mede oprichter Nir Yachin van Ludus Alliance tijdens het eerste ‘Athletic Martial Arts Tournament’ in Nederland bij Sportcentrum Tapia in Oss. De CEO maakt duidelijk dat het Athletic Martial Arts Tournament niets te maken heeft met martial arts, maar slechts een van de onderdelen is waar iedere vechtsporter zich bewust van zou moeten zijn, namelijk timing en snelheid.

Beslissing, snelheid en kracht
“Een ervaren full contact vechtsporter zal proberen om zijn tegenstander te lezen”, legt  Yachin uit. “Zo weinig mogelijk geraakt te worden en toeslaan op het juiste moment. Dat is het moment waarop alle belangrijke factoren samenkomen, namelijk: beslissingen nemen, timing, snelheid en kracht. Stel je voor persoon x heeft een backfist met een snelheid van 0,45 seconde, dan is het aan persoon y zaak om zijn dekking binnen 0,44 seconden in orde te hebben. Want daar gaat het uiteindelijk om, tienden van secondes.”

Martial Arts is volgens Yachin erg populair om te beoefenen maar niet om naar te kijken. “Door middel van de Smart Paddle (CS-pad) en de bijhorende toernooien, proberen we martial arts interessanter te maken waardoor wellicht meer mensen aan martial arts gaan doen. De paddle is van toepassing bij iedere vechtsport omdat trainers nu specifiek technieken kunnen gaan bijschaven die van toepassing zijn in hun vechtsport. Voor een kickbokser is dat bijvoorbeeld een snellere low-kick, voor een karateka misschien een snellere roundhouse kick en voor een bokser kan dat een een snellere hoek zijn.”

Het systeem kan nog niet betiteld worden als ‘exacte wetenschap’ op ‘professioneel’, bijvoorbeeld door het ontbreken van een bond, regels en scheidsrechters. Maar het is wel een duidelijke indicatie waar amateur martial arts sportclubs, coaches en atleten hun voordeel mee kunnen doen. Door middel van toernooien kunnen atleten uit verschillende sportdisciplines kijken hoe het ervoor staat met de snelheid van een bepaalde techniek, zonder daarbij gewond te raken of persoonlijk contact. Naargelang de uitslag kan er getraind worden om sneller te worden en de voordelen mee te nemen in een echte full contact wedstrijd.

Voor de toekomst wordt vooral eerst gekeken naar het oprichten van een commerciële, professionele organisatie (federatie) die zich bezig zal houden met het verschaffen van tools aan sportclubs en coaches om hun atleten meer bewust te maken van het belang van snelheid. Door middel van een app, software, een armbandje met sensor en de paddle, kunnen vechtsportclubs over de hele wereld onderling verbonden worden en elkaar uitdagen via internet.

Athletic Martial Arts Tournament
Tijdens het toernooi in Oss kwam het er op aan dat de voornamelijk taekwondoka’s en kickboksers van Sportcentrum Tapia de roundhouse kick, de backfist en de roundhouse kick met wisselpas zo snel mogelijk deden.
Ook werd er door middel van een live feed via internet een battle gehouden tussen het Koreaanse Nationaal Team en Nederland om de snelste roundhouse kick. De taekwondoka’s van Tapia waren sneller dan de Koreanen en wonnen deze battle.

Dit artikel verscheen eerder op VechtsportInfo.nl

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).