Een vriendin in Londen had een hele plank in haar boekenkast met boeken over hoe je je huis van troep moest ontdoen. Ik stelde voor om als eerste al die boeken het huis uit te zwiepen. Zelf ben ik een held in dingen weg gooien. Zelfs zo, dat ik een tijd geleden twee influencers op tv mocht begeleiden bij de grote schoonmaak van hun leven. Ik gaf ze de opdracht om een week lang alles op te schrijven wat ze kochten.

STEUN RO

De lijst die ze me daarna voorlazen was eindeloos lang en bevatte items waarvan ik het bestaan niet eens vermoedde. Daarna gaf ik ze de opdracht om een week lang niets te kopen, behalve eten. Die opdracht mislukte. Want geen spullen je huis in halen is lastiger dan je denkt. Wie zijn huis wil opruimen, moet eigenlijk beginnen in zijn hoofd. De gedachten loslaten dat je van alles moet en wil en kan. Loslaten heeft een zuiverende werking. Een grote schoonmaak van de ziel. Zoals je je huis opruimt, zo zou je ook je hoofd af en toe moeten opruimen. Kies voor wat je echt belangrijk vindt en gooi de rest weg.

1. Vaste gewoontes loslaten

In de film Groundhog Day beleeft Bill Murray elke dag als een exacte kopie van de voorgaande.  Zijn gevangen zitten in de tijd is een metafoor voor het leven van mensen die vastzitten in een patroon van gewoontes. Ze doen dezelfde boodschappen in dezelfde winkels, rijden dezelfde route naar hun werk en lezen een leven lang dezelfde krant. Bedenk dat veel van die gewoontes per toeval zijn ontstaan en dat het loslaten ervan veel energie kan geven. Laat je vaste gewoontes een week lang los en ontdek welke gewoontes wel zinvol zijn en welke niet.

2. Verwachtingen over hoe het hoort

Veel mensen leven hun leven in een vaste volgorde omdat de buitenwereld dat van ze verwacht. Dus eerst die opleiding afmaken en dán pas reizen. Of eerst een huis zoeken en dán pas zwanger worden. Hoewel er praktische redenen zijn om het zo te doen, geeft het ook rust in je hoofd om het op je eigen manier te doen. Laat verwachtingen van je omgeving voor wat ze zijn en go with the flow, om maar eens een hippie-uitdrukking uit de kast te halen.

3. Het leven is te kort om slechte boeken te lezen

Worstel je je met moeite door dat ene boek heen omdat je nu eenmaal vindt dat je alles waar je aan begint ook moet uitlezen? Laat dat idee dan onmiddellijk varen. Waarom zou je slechte boeken uitlezen, als er ook goede zijn? Of heb je al jaren het verzameld werk van James Joyce naast je bed liggen in de hoop dat je dat nog een keer gaat lezen? Of ligt er een stapel kleurenbijlagen uit de krant in een hoek van de kamer op je te wachten? Dan wordt het tijd voor een wandelingetje naar de papierbak. Het leven is te kort om alles te lezen dat ooit geschreven is. Het idee dat je alles maar gelezen moet hebben is het eerste wat je moet loslaten. Daarna moet je de boeken, kranten en tijdschriften die je niet gaat lezen zelf nog loslaten. Stook er een vuurtje van in de achtertuin.

4. Laat je werk los

De verwachtingen van je werkgever of collega’s kunnen een enorme energievreter zijn. Sociaal psycholoog Elianne van Steenbergen promoveerde ooit op het combineren van privé- en werkleven.

Lang leefde het idee dat het combineren van werk- en privéleven per definitie stress oplevert. Uit het onderzoek van Van Steenbergen blijkt dat die twee werelden juist extra energie geven als je je kunt losmaken van schuldgevoelens en van de negatieve verwachtingen van anderen. In het ergste geval heb je een baas die om vijf uur klaagt dat je nu al naar huis gaat en een crecheleidster die moppert als je pas om half zes je kind komt halen. Grote energievreter is ook het thuis aan werkproblemen denken of andersom. Als je werk en thuis op het juiste moment kunt loslaten, levert dat volgens Van Steenbergen extra energie.

5. Je hoeft geen allesweter te zijn

We krijgen zo veel informatie op ons af, dat het lijkt alsof je ook alles moet onthouden. Leven in een kenniseconomie betekent niet dat je alles moet weten, maar dat je alles ook kan opzoeken op Wikipedia. Niemand verwacht van jou dat je weet wie de huidige staatssecretaris van landbouw en visserij is en niemand eist dat je precies weet hoe de oorlog in Syrië precies heeft kunnen ontstaan. Als je maar weet wat er ongeveer gebeurt. Kies een gebied waar je alles over wilt weten, en laat de rest los. Dan weet je misschien alles over de groeiende economie van China en laat je de komende verkiezingen in Italië gewoon langs je heen gaan, of andersom.

6. Zo ziet je nieuwe leven eruit

Stel je voor dat je precies het leven zou kunnen leiden dat je wilt. Vraag je af wat je zou doen in dat ideale leven. Welke vrienden zou je zien, wat voor baan zou je hebben, waar zou je wonen, wat zouden je hobby’s zijn en wat voor persoon zou je zijn? Leg je ideale leven naast het leven dat je nu leidt en zoek de verschillen. Maak een lijstje van alles wat je in de weg staan om dat leven te leiden en spreek jezelf toe, het liefst hardop: huppetee weg ermee. Loslaten is net zo makkelijk als je huis een voorjaarsschoonmaak geven. Het is niet moeilijk, maar je moet het wel doen.