Titanic, Hindenburg, Apple

Gaat Apple in zwaar weer komen? Door Jack Nouws.

Op 23 april maakt Apple de eerste kwartaalcijfers (januari, een februari van 28 dagen, maart) van 2013 bekend. Zitten er accountants te zweten op een tegenvallende omzet? Probeert de pr-afdeling met groeicijfers in de VS, de krimp in Europa te verbloemen? Kletst Foxconn uit de nek dat de iPhone 5 slecht verkoopt? Of is het allemaal weer gloria in excelsis deo en zijn de cijfers opnieuw recordbrekend waarna de koers wederom omlaag gaat?

Is er slecht weer op komst voor Apple? Dat moet wel. Iedereen heeft last van de opwarming van de aarde. Bij mij stormt het al sinds 2007. Bij familie, vrienden en kennissen vriest het midden in de zomer, vliegen de pannen van het dak en staat het water aan de lippen. Donderwolken. Vloedgolven. Zandstormen. Iedereen maakt keuzes. In het eerste kwartaal van 2013 is ereenderde minder auto's verkocht dan een jaar eerder, de huizenprijzen daalden en mijn kinderen denken dat 35% korting het nieuwe huismerk is van Albert Heijn. Ik zou best graag eens een auto kopen met minder dan een ton op de teller. Of weer eens met de hele familie op vakantie naar het buitenland gaan. Ik hoop dat onze inmiddels tien jaar oude wasmachine geen kuren krijgt.

Geen driegangenmenu

Windows 8 zonder Start-knop krijgt de schuld van de ingestorte pc-verkoop en de iPad de schuld dat iMacs en MacBooks aan te slepen zijn. Het kan. Het is mogelijk. Toch, met geld dat er niet is, of elders gewenst, koop je niets. Geen driegangenmenu. Geen abonnement op Vrij Nederland. Dat voelt een economie als de onze, die gebaseerd is op groei en consumptie. Dat voelt alles en iedereen. Apple inbegrepen.

Maar je weet het niet. Apple onttrekt zich sinds 2001 aan alle logica omtrent winstverwachtingen, productintroducties en beurskoers. Mochten de resultaten tegenvallen op 23 april zijn de reacties al te voorspellen: het is voorbij met het onverwoestbaar geachte Apple. Het begin van het einde is ingezet. Terwijl het voor Apple pas begint.

Bron: MacFan.nl

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie