To lockdown or not to lockdown, that’s the question

Het gaat weer de slechte kant op met de coronacijfers als we RIVM en de overheid moeten geloven. Ook in ons buurland Duitsland dreigt het de verkeerde kant op te gaan en staat een lockdown op de stoep, misschien al met Kerstmis.

In Duitsland wordt steeds meer geroepen om een keiharde lockdown omdat de besmettingscijfers de hoogte in schieten en er steeds meer doden zijn te betreuren. Dát er een landelijke lockdown komt in Duitsland is bijna zo goed als zeker, de vraag is alleen wanneer en hoe die eruit gaat zien. En wat gaat Nederland doen? Proberen wij moeizaam het wiel opnieuw uit te vinden? Waarom kijken we nu wel afwachtend naar onze Duitse buren en keken we niet eerder naar China? ‘Halfzachte maatregelen zijn schadelijker voor de economie dan een snelle, stevige lockdown’, verkondigde het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Reflectie
Als we nu terugkijken en de aanpak van de tweede coronagolf in Nederland bekijken, en dat is een aap in z’n kont kijken, dan hadden we bij aanvang van de tweede golf in oktober gewoon vier weken in keiharde lockdown moeten gaan en hadden we dit jaar waarschijnlijk wél een leuke kerst en een leuk oud op nieuw gehad. Dan hadden we waarschijnlijk wel met de hele familie kerst kunnen vieren en uitbundig feesten met oud op nieuw.

De Nederlandse overheid laat zich voorlichten door allemaal knappe koppen, en blijkbaar was er geen een die kon bedenken dat de mensen het na acht maanden niet meer kunnen opbrengen om binnen de aangegeven lijntjes te opereren. Blijkbaar zijn er geen gedragsspecialisten die de overheid hierover adviseren. Vier weken lang een resolute lockdown was voldoende geweest om het virus uit ons land te krijgen. Luchthavens dicht, scholen en bedrijven dicht, geen verkeer meer op straat alleen leger en politie. Boodschappen doen op toerbeurt en met toestemming. Vier weken alles dicht, thuis blijven en alle bedrijven konden daarna gewoon weer open. Dan was de schade aan de horeca minimaal geweest en de meeste bedrijven hadden dit kunnen overbruggen, met of zonder overbruggingskrediet. Nee hoor, de overheid past weer halfzachte maatregelen toe omdat ze bang zijn dat iedereen in Nederland gaat lopen zeuren. Nou, zeuren doen we sowieso, dus overheid, kijk even naar het grotere plaatje.

Het grotere plaatje
De gemiddelde burger heeft alleen maar besef van zijn individuele vrijheden en niet van onze collectieve verantwoordelijkheden. Dat laatste, collectieve verantwoordelijkheden, is vooral de taak van de overheid waarbij het eerste, individuele vrijheden, de schuld is van de overheid, immers predikt die jarenlang individualisme maar piept nu: “samen, samen, samen”. De viruswappies en de antivaxer willen het maar niet snappen dat er altijd risico is in het belang van het grotere goed. Als door vaccinatie tien kinderen bijwerkingen krijgen of zelfs overlijden, is dat omdat er een miljoen kinderen dan niet overlijden. En dat is keiharde realiteit. Dat anti-vax ouders heden ten dage hun baby’s kunnen vasthouden en knuffelen, is omdat ze geen polio hebben omdat ze als kind hiervoor zijn gevaccineerd.

Bij en totale korte lockdown gaat de economie niet kapot, die ligt even stil. Bij meer dan acht maanden halfslachtig te werk gaan en dan in lockdown gaan veroorzaak je veel meer schade, en niet alleen economisch. Na vier weken herpakt de economie zich weer en draait alles door, misschien nog wel beter dan voorheen. Maar als je maanden gaat wachten in de hoop dat het volk zich gaat gedragen, dan ben je wel heel naïef als overheid. Dan ben je wel heel verkeerd bezig met de horeca, die je nu al maanden dicht hebt gegooid en geen perspectief hebt geboden. En dan wil je er nog een lockdown achteraan gooien als nekslag?

To lockdown or not to lockdown, that’s the question
De persconferentie van aanstaande dinsdag zal het moeten uitwijzen of onze regering beseft wat ze hebben gedaan en vooral wat ze niet hebben gedaan. Denk je dat je de burgers nu nog in het gareel krijgt na al die halfzachte maatregelen? Rutte verkondigde vorige week nog tijdens de persconferentie dat hij niet zou tornen aan de kerst. Dat zeiden onze Duitse buren ook en de een na de andere deelstaat schrapt nu al de kerst-uitzondering. We zullen het gaan beleven aanstaande dinsdag.

Afbeelding van Fathromi Ramdlon via Pixabay

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).