Nu net de vakantieperiode aanbreekt, lijkt het erop dat de aankondiging van de tweede golf met COVID-19 besmetting zomaar eens waarheid kan worden. De kranten staan en bol van en het nieuws gaat bijna nergens anders meer over.

STEUN RO

Wil je op vakantie naar de Spaanse costa’s in de regio Catalonië? Het kan maar zo dat Frankrijk binnenkort besluit om de grenzen met Catalonië te sluiten vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen. Misschien dan maar omboeken naar Kroatië? Kroatië heeft nu code oranje, ook vanwege het toenemend aantal besmettingen, dus volledig op eigen risico erheen en twee weken in vrijwillige quarantaine als je weer terug komt. De vakantiegangers die al in Kroatië zitten, worden gerepatrieerd door ANVR.

Alarmerende berichten
Het RIVM meldt dat in Nederland er bijna 1000 nieuwe personen gemeld zijn die positief getest zijn op COVID-19, het dubbele van een week ervoor. Het reproductiegetal ligt boven de 1. Ook de World Health Organisation (WHO) maakt zich zorgen over de toename van het aantal besmettingen in de hele wereld.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) waarschuwt tijdens de persconferentie woensdagavond dat er voorlopig geen nieuwe maatregelen zullen volgen, maar dat de stijging van het aantal besmettingen wel een heel ernstige waarschuwing is. De minister wijt het aantal stijgingen aan de verslapping van de burgers. “Iedereen kan anderhalve meter in acht nemen, daar doen we geen concessies aan”, aldus Grapperhaus. Minister-president Mark Rutte onderschrijft dit via Twitter.

Tweede golf?
Begin mei zagen we dat het aantal IC-bedden weer op normale niveau was. Tegelijkertijd zien we dat in alle ziekenhuizen de diensten weer bijna business as usual zijn en er weinig COVID gerelateerde IC-opnames zijn. Volgens Hart van Nederland zouden er 17 mensen met corona op de IC liggen. Het coronadashboard van de Rijksoverheid en de cijfers van Stichting Nice laten zien dat de waarden van besmetting en ziekenhuisopname nog ver beneden de signaalwaarde zijn.

Er wordt door de GGZ getest. De meeste mensen die positief getest worden, zijn per definitie niet ziek door het virus, immers zijn er bijna geen ziekenhuisopnamen. Maar hoogleraar Infectiepreventie Andreas Voss is lid van het Outbreak Management Team en waarschuwt dat dit over een paar weken zomaar kan veranderen. Hij verwacht een tweede golf tijdens het griepseizoen in de winter.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019) en 'Het Groninger Forum, draak of icoon?' (2020) . Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).