In een goede aflevering van Evenblij maakt Vrienden was de Belgische televisiemaker en acteur Tom Waes te zien, waarbij Frank Evenblij hem volgde op de set van Undercover, bij de opnames voor de tweede serie. De eerste was een doorslaand succes, zowel in België als in Nederland.

STEUN RO

Vandaag in de bijlage van de Volkskrant een groot interview met Tom Waes, waarin over Undercover wordt gezegd dat het “fictieve verhaal wordt verteld van de Brabantse xtc-handelaar Ferry Bouman (gespeeld door de Nederlandse acteur Frank Lammers) die zijn vrije tijd, ondanks zijn fortuin, het liefst doorbrengt in een chalet op de volkse camping Zonnedauw. Hij wordt op de hielen gezeten door undercoveragent Bob Lemmens, gespeeld door de Belgische acteur Tom Waes.”

Volgens de krant is de serie “een enorme hit, zowel artistiek als commercieel – in Nederland is Undercover zelfs de populairste reeks in het volledige aanbod van de streamingdienst.”

Uiteraard reden voor een tweede seizoen, waarin Tom Waes en Frank Lammers weer de hoofdrol spelen.

De Volkskrant:
“En dan gebeurt er iets geks. Op 24 juni 2019, op het hoogtepunt van Undercover’s roem, verschijnt er ineens een man aan de balie van een Eindhovens politiebureau. Het is de échte Ferry Bouman: Janus van Wesenbeeck, de gezochte drugsbaron van het Eindhovense woonwagenkamp op wie de serie losjes is gebaseerd. ‘Ik ben Ferry Bouman’, zegt hij grijnzend. ‘En volgens mij zoeken jullie mij.’ Hij staat onterecht op de lijst gezochte criminelen, komt Van Wesenbeeck melden, want hij had zijn straf voor xtc-handel allang uitgezeten.”

In de Undercoverappgroep was er de nodige hilariteit toen ze dit bericht kregen.

Tom Waes: “Vooral omdat hij in het begin van de opnamen heel erg tegen de serie was. Het klopte allemaal niet, hij ging het tegenhouden, een advocaat op ons afsturen. En hoe dat dan ineens verglijdt… Dat is toch heerlijk? Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat als je Holleeder, Van Wesenbeeck en al die jongens bij elkaar zet, je pas meetelt als er een serie over je geschreven is.”

Het interview dat Anna en ik voor het weekblad Humo maakten, komt ook ter sprake. Daarin zegt Janus: “‘Undercover sloeg helemaal nergens op, alleen het accent al: in de serie praten ze Tilburgs, wij zijn van Eindhoven. Op die zogenaamde bruiloft drink ik champagne. Dat drink ik nooit, dat vind ik vies.”

Tom Waes: “Hahahaha, ja, waarmee hij onmiddellijk aantoont dat het fictie is. Dat benadrukten onze producenten ook steeds in het begin, blijf accentueren dat het fictie is.”

Tja, die producenten. Het staat nagenoeg vast dat de Belgische justitie het dossier aan de filmmakers heeft verstrekt, al wordt dat officieel aan beide kanten ontkend. Daar is wel meer over te zeggen. Zal ook nog wel ter sprake komen in het boek over Janus, dat voor dit voorjaar staat aangekondigd. Dat zal niet helemaal lukken, ik hoop rond de zomer, maar dat Undercover blijft nog wel even in de aandacht. Ik hoorde dat er al aan een derde serie wordt gedacht. Het ziet ernaar uit dat beide acteurs hier nog wel even aan vastzitten: deze serie is ondenkbaar zonder deze twee.

Een docu-serie met het échte verhaal lijkt mij minstens zo interessant, maar daar zullen ze bij Netflix weinig oren naar hebben: daar kunnen ze moeilijk met Tom Waes en Frank Lammers aankomen, dan zullen ze Janus zelf moeten zien te strikken.

Voor wie dit soort zaken met criminele ogen volgt, valt de gelijkenis op met de jacht op Martien Reuvers. Een ongekende jarenlange inzet, volledig gericht op één familie met één kopstuk. Om Janus klein te krijgen, werd het via België gespeeld. Uiteindelijk met succes, al was de undercoveractie op zich tamelijk onbeholpen. Het bleek voldoende om Janus achter de tralies te krijgen.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -