Innovatie met houten blokken in ICT omgeving

Voor het blok gezet. Alternatief voor traplift

We kijken terug op Zorg Totaal en Zorg & ICT 2015

Deze combinatie beurzen worden gekenmerkt door een enorm expositie areaal en tal van activiteiten. Zo was er op 18 maart een competitie rond de Zorginnovatie Start-up award (Beurs Zorg & ICT). Van in totaal 21 inzendingen waren er 10 genomineerd. Zorgrobot Zora  bleek de favoriet van de Jury. Zelf was ik gecharmeerd van een oplossing die je haast vintage zou kunnen noemen.  Blokken die je op de traptreden vastschroeft. Wil Peters ‘ik ben op het idee gekomen door de blokken die vroeger wel op de fietspedalen werden aangebracht als je eigenlijk nog te klein was. De fiets voor de groei.’ Aanleiding was het gegeven dat patienten die zijn echtgenote (fysiotherapeute) behandelde, vaak niet naar huis konden omdat aanpassingen ’thuis ontbraken.

Jury
Juryrapport Easysteppers als invulling van traptreden’  Technologie ten dienste van de wens van de gebruiker, stimuleert beweging, langer thuiswonen, bespaart daarmee kosten. Eenvoudig, simpel en prima toepassing. Briljant en eenvoudig, breed inzetbaar en prima oplossing in het gebied van langer zelfstandig thuis wonen. Te simpel voor woorden, de trap opnieuw uitgevonden.

Discussie
Dr. Herman Holtslag (revalidatiearts UMC Utrecht) ‘De trap is het gevaarlijkste onderdeel van het huis. Maar er vallen meer mensen van de trap die dood gaan, dan ernstig gewond. Er vallen ook mensen van de trap zonder gevolgen. Toch vind ik het een technisch slimme oplossing. De praktijk is wellicht weerbarstiger? De repliek van Wil Peters ‘ Wanneer mensen ’te ver heen zijn’ of  ’te oud om te leren’, dan verkopen we het niet.

     Maarten den Braber ‘Hoe simpeler, hoe beter’

Eigen kracht
Wil Peters (Enocent Mobility Solutions ) stelt dat het op eigen kracht bewegen, nu en op termijn, essentieel is voor het behoud van de conditie van: hart, longen, spieren en botten (en het behoud van cognitie?. We bedenken oplossingen voor mensen met een fysieke beperking, waarbij op eigen kracht bewegen centraal staat.  Wij leveren oplossingen die het zowel mogelijk maken om de conditie dagelijks te trainen als om langer vitaal thuis te kunnen blijven wonen. Een verbouwing van een woning kost al gauw €5000-€25000. Er zijn ook complete WMO units die tegen de woning geplaatst worden. De kosten zijn ca. €27000-€50000

De trapliftenmarkt
Kenmerk van de trapliftenmarkt is het gebrek aan transparantie. Bijna 80% denkt dat een traplift maar €2500 euro kost en 20% heeft geen idee van de prijs. De leveranciers geven hierover geen inzicht en blijven dit verkondigen, aldus Wil Peters. De meeste trapliften worden met hoge urgentie gekocht bijvoorbeeld na een ongeval of operatie. Wanneer de cliënt dan opeens 7500 tot 10000 euro moet neertellen dan is dat een tegenvaller. Verkoop van trapliften loopt via gemeenten (WMO) en de talloze thuiszorgwinkels en honderden adviseurs voor woning aanpassingen. De bonus die adviseurs en thuiszorgwinkels ontvangen voor een aan de cliënt verkochte traplift bedraagt al gauw €800-1100. Nu zie je bijvoorbeeld dagelijks traplift en doucheaanpassing advertenties in de dagbladen. Jaar-in-jaar-uit.  De bladen van ANWB / ANBO/ KBO/ Nestor/ VEH/ worden volledig gefinancierd met de advertenties van  de trapliftleveranciers, aldus Wil Peters. Deze bladen van de  belangenbehartigers zouden in het belang van hun eigen achterban, er goed aan doen vernieuwing een kans te geven.

Luister naar interview (Tafel van de Vooruitgang)

Nog wat cijfers
Situatie anno 2011 (volgens Wil Peters) Jaarlijks worden ca. 15000 trapliften geïnstalleerd. Omzet ca. 50 Millioen Euro en excl. 10 millioen Euro onderhoud. Er zijn 4 grote trapliftleveranciers sterk vertegenwoordigt en 3 minder bekende (UK, en amerikaanse) leveranciers.

Zorg Innovatie Start-up Award
Start-ups en groepen studenten met een goed idee, een spannend concept of een eerste prototype voor een nieuwe ontwikkeling of toepassing in de zorg, kregen tijdens Zorg & ICT een bijzonder platform en maakten kans op de Zorg Innovatie Start-up Award

Mijn gekozen waardering € -