Trappen en stoten naar het hoofd bij kinderen

Sinds 2020 is het voor kinderen die aan kickboksen doen, muay Thai of MMA, verboden om naar het hoofd te stoten of te schoppen. Dit heeft de Vechtsportauthoriteit (VA) verboden. Maar het geldt bijvoorbeeld niet voor kinderen die boksen.

Het slaan en schoppen naar het hoofd op jonge leeftijd zou kunnen zorgen voor hersenletsel op latere leeftijd. Als je een harde klap hebt gehad en wellicht een lichte hersenschudding, moet je ervoor zorgen dat je voldoende rust en herstelt. Is dat niet het geval, kun je op latere leeftijd chronische schade oplopen aan de hersenen, ook wel chronische traumatische encefalopathie, of boksersdementie genoemd. Bekendste voorbeeld hiervan is Muhammad Ali, maar bijvoorbeeld in 2019 ook professionele bokser Boris Stanchov, Maksim Dadasjev, Hugo Santillan, de 27-jarige Patrick Day en in 2018 kickbokser en zevenvoudig wereldkampioen Christian Daghio.

Dekking te laag

Dat niet naar het hoofd stoten en trappen bij kinderen, daar ben ik het helemaal mee eens maar, er is altijd een maar. Je ziet bij verschillende vechtsportscholen dat de kinderen, die nu weten dat ze niet op het hoofd worden geslagen en geschopt, hun dekking steeds laten zakken. Ook doen sommige trainers daar weinig mee. Terecht dat de boksverantwoordelijke in het filmpje bij het artikel van RTL aangeeft dat kinderen een probleem hebben zodra ze 18 zijn, omdat de klappen hun dan om de oren vliegen. Simpelweg omdat ze niet gewend zijn om vanaf hun dekking te stoten.

Het argument van de bokskap die gedragen wordt door de boksverantwoordelijke is onzin. Ik heb zelf vaak genoeg met een kap op gepard en weet hoe de impact is op je hoofd. De impact wordt niet verdeeld en na een flinke hoek heb je echt wel koppijn. Vraag me dus af hoe dat voelt bij een jong kind. Moet je niet willen. Gelukkig zijn er boksscholen die zelf al een stap in de goede richting nemen en hun jongste vechtertjes niet laten sparren of op het hoofd slaan.

Houd je dekking hoog!

Ik zou daarom ervoor willen pleiten dat in alle vechtsporten, dus, karate, taekwondo, boksen, kickboksen, muay thai, MMA en overige vechtsporten, niet op het hoofd wordt geslagen of geschopt onder de 18. Tevens wil ik alle vechtsportleraren oproepen om hun kinderen te leren vanuit een normale hoofddekkingspositie hun technieken over en weer te oefenen zodat dit ook aangeleerd wordt bij het sparren.

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).