Trial by media en de ‘Uil van Minerva’ is opgestegen

Trial by media is een term die afgelopen week veelvuldig is gebruikt is combinatie met de leegloop of het verval van de politieke partij Forum voor Democratie (FvD).

Afgelopen maandag kondigde Thierry Baudet zijn vertrek aan als lijsttrekker en partijleider van zijn partij. Aanleiding hiervoor was een een artikel in Het Parool, waarin beschreven werd hoe leden van de jongerenorganisatie van Forum voor Democratie (JFvD) extremistische uitlatingen en antisemitische en homofobe uitspraken in appgroepen deden. Ook zouden nazisympathieën gedeeld worden. Naar aanleiding van het artikel in Het Parool zet de JFvD een aantal coördinatoren uit hun functie. Het is niet de eerste keer dat er berichten naar buiten komen over deze extremistische oprispingen van JFvD’ers in de appgroepen van de partij.

Na het bericht van Baudet  voltrok zich een ware exodus. Veel prominenten keerden de partij de rug toe, zoals Eerste Kamerlid voor het Forum voor Democratie en de intellectuele mentor van Baudet, Paul Cliteur, maar niet omdat hij Baudet niet steunde maar door gebrek aan motivatie. Fractievoorzitter Forum voor Democratie Amsterdam en Statenlid FVD Noord-Holland Annabel Nanninga en Joost Eerdmans. Theo Hiddema verliet zelfs de Tweede Kamer. Baudet werd vooral geframed en geschamed door hen die de partij verlieten. Ze hebben hem zelfs uitgeschreven als bestuurder biuj de Kamer van Koophandel.

Karaktermoord
Maar toch kan Baudet ook rekenen op support van veel trouwe aanhangers die door het vuur gaan voor hem en hem zien als een integere persoon. Zo schreef FvD-penningmeester Olaf Ephraim dat Baudet inderdaad provocerende uitspraken deed ‘Maar hij is geen fascist, homofoob of Nazisympathisant’ – Hij moet wel even rust nemen. Hij is ‘Battle fatigue’.

Volgens Baudet is er sprake van een hetze tegen hem waardoor karaktermoord wordt gepleegd door leden van de partij die hem in een kwaad daglicht proberen te zetten. Maar Baudet zelf is daaraan ook niet helemaal onschuldig, en zorgt door zijn acties en uitspraken van afgelopen week voor veel verwarring. Maandag geeft hij aan te vertrekken als lijsttrekker, dinsdag geeft hij het partijvoorzitterschap op. Een dag later is dat allemaal niet meer aan de orde en geeft hij in een videoverklaring aan: “Ik stap opnieuw in de spotlights en stel mij beschikbaar als lijsttrekker en partijvoorzitter.”

Trial by Media
Volgens Thierry Baudet zijn de media niet te vertrouwen. Hij is dan ook best wel boos en teleurgesteld dat de leden van zijn partij zomaar afgaan op de woorden die geschreven werden door Het Parool, zonder eerst zelf intern onderzoek te doen binnen de partij. Baudet zegt hier het volgende over: “De journalisten die afgelopen zaterdag dat stuk hebben geschreven in Het Parool ken ik een beetje, want die hebben toevallig een boek over mij geschreven. Dat is een boek van uiterst laag allooi met allemaal volkomen uit de context gerukte citaten, met verhalen die kant noch wal raken om een sfeertje te creëren. Precies dat onderscheid tussen gerechtvaardigde beschuldigen en trial by media: dat is de basiswaarde van onze partij. Ik zie dat er nu binnen de partij allerlei mensen zijn die toch op basis van die berichten in de media niet het onderzoek willen afwachten dat (…) we willen gaan doen om te kijken wat er aan de hand is. We dreigen nu als partij op een punt te komen dat we mensen al voor de bus gaan gooien voordat we weten wat er gebeurt.”

Tijdens rechtszaken met veel publiciteit wordt de media vaak beschuldigd van het uitlokken van een sfeer van openbare hysterie, vergelijkbaar met een lynch-menigte die niet alleen een eerlijk proces bijna onmogelijk maakt, maar ook betekent dat de verdachte, ongeacht het resultaat van het proces, de rest van hun leven alles publiekelijk zal worden vergroot. (bron: Wikipedia)

Ondanks dat de media niet te vertrouwen is volgens Thierry Baudet, heeft hij diezelfde media nu maar al te hard nodig om het aanzien van zijn persoon te redden.

De ‘Uil van Minerva’ in de juiste context
De beroemde uitspraak die Thierry deed tijdens zijn overwinningsspeech in maart 2019, over de Uil van Minerva, keert zich nu tegen hem. Sjoerd van Tuinen, filosoof aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam legde toen al uit dat Baudet de betekenis van de uil bij die speech uit zijn verband rukte. Hij geeft aan dat de Duitse filosoof Hegel (1821) een gematigd hervormer was. ,,Hij gebruikte deze uitspraak juist ter verdediging van de gevestigde orde. In de zin dat je pas nadat iets is gebeurd inzicht kunt krijgen in je daden, ook de dingen die misgaan, en dat je dat zelfinzicht weer kunt gebruiken om vooruit te komen.” Je kunt dus stellen dat de Uil van Minerva nu pas is opgestegen en niet in maart 2019.

Afbeelding van Greg Waskovich via Pixabay

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).