Trump liet haar ontslaan, nu ‘regeert’ ze over zijn golfbaan

Wie het laatst lacht, lacht het hardst. Dat ondervond Juli Briskman, een nu 53-jarige marketing specialiste uit Virginia, de Verenigde Staten. In 2017 ging zij wereldwijd "viral" met een foto waarop ze al wielrennend de middelvinger opstak naar Trumps konvooi. De voormalige president verliet op dat moment zijn golfclub in het plaatsje Sterling, en werd – zoals altijd – gevolgd door een entourage van journalisten en paparazzi.

Later verkondigde Briskman – een fanatiek Democraat – dat ze die desbetreffende dag erg gefrustreerd was met de president. Eigenlijk wilde ze gewoon gillen, maar dat zou Trump natuurlijk door het kogelwerende glas van zijn auto niet kunnen horen. Zij voelde dat de enige manier waarop ze haar boodschap kon overbrengen, haar middelvinger was.

De marketing specialiste werkte destijds voor de firma Akima, een door de overheid gecontracteerd bedrijf. Donald Trump was zo boos, dat hij eiste dat ze ontslagen werd. En dat werd ze ook.

Briskman vond dat haar recht op vrije meningsuiting was geschonden, omdat haar bedrijf bang was voor represailles van de overheid en haar zonder pardon buitenzette. Daarom stapte de alleenstaande moeder van twee in 2018 naar de rechter om Akima, het overheidsbedrijf dat haar ontsloeg, met succes aan te klagen.

“Ik heb vandaag deze rechtszaak tegen mijn voormalige werkgever aangespannen omdat ik vind dat Amerikanen niet gedwongen moeten worden te kiezen tussen hun principes en hun salaris,” zei Briskman op Twitter (4 april 2018).

De rechtszaak won ze niet. Haar eis omtrent onrechtmatige ontbinding van haar arbeidscontract werd door de rechtbank niet gehonoreerd omdat de arbeidswetgeving van Virginia geen betrekking heeft op vrije meningsuiting. Wel kreeg ze een volledige afvloeiingspremie toegekend van de rechter.

Dat Briskman niet terug mocht bij haar oude werkgever, zat haar niet zo hoog. Haar beproeving heeft namelijk haar ambities om de politiek in te gaan aangewakkerd en haar media-bekendheid heeft “een heleboel deuren geopend”.

Ze versloeg haar republikeinse tegenstander in lokale verkiezingen. Briskman is sindsdien werkzaam als toezichthouder voor het Algonkian District van Loudoun County, Virginia. Briskman heeft sinds haar aantreden in Virginia gewerkt aan het verwijderen van een Confederatie standbeeld, het invoeren van fietspaden en het officieel aanbieden van excuses voor de historische segregatie op scholen. Voor haar post als toezichthouder werd zij gisteren dan eindelijk officieel beëdigd.

En in een klap voor de voormalige president zit de 53-jarige nu ook in de ‘Local Board of Supervisors’, die toezicht houdt op de wetgeving voor vrijetijdsvoorzieningen in haar district – waaronder dus ook Trump’s National Golf Club… Nou, dat is pas Karma!

Mijn gekozen waardering € -

Hedwig is een zeventalige Belgische auteur. Zij vertoeft graag in het Midden-Oosten en brengt daar verslag van de huidige stand van zaken. Haar favoriete onderwerpen zijn dan ook Iran, Syrië, en de Koerdische kwestie. Daarnaast schrijft Hedwig over allerhande onderwerpen die zij zelf interessant of bizar vindt. Denk daarbij aan kwesties in de Europese politiek, geschiedenis en True Crime.

Naast de gebruikelijk Europese talen (Nederlands/Frans/Engels/Duits), spreekt Hedwig vloeiend Turks, Koerdisch en Perzisch. Momenteel verdiept zij zich ook in de Arabische taal.

Je kunt haar e-mailen en terug vinden op twitter. Ze schrijft sporadisch over de verschillende Koerdische partijen op haar eigen engelstalige blog.