Heel Turkije – en daarmee Turkije-volgers wereldwijd – zijn in de ban van de aantijgingen die door Sedat Peker het wereldwijde web op zijn geslingerd. Zondagavond publiceerde hij zijn achtste video. De Turkse regering heeft woedend gereageerd op de beschuldigingen van corruptie van een voortvluchtige bendeleider wiens YouTube-videos door miljoenen Turken zijn bekeken.

STEUN RO

Peker, die sinds de jaren negentig een prominente maffiafiguur is, zegt dat hij nu in Dubai verblijft, maar regelmatig verhuist om te voorkomen dat hij door de Turkse autoriteiten wordt gepakt. Vorig jaar ontvluchtte hij Turkije om een strafrechtelijk onderzoek te ontlopen. Hij verbleef geruime tijd in Duitsland. Hij wordt gezocht voor onder meer protectie-afpersing, dwang en het aanzetten tot moord.

Peker zou lid zijn van de ondergrondse Turkse organisatie Ergenekon, een vermeende clandestiene, secularistische ultranationalistische organisatie in Turkije met mogelijke banden met leden van de strijdkrachten en de veiligheidsdiensten van het land. De vermeende groep, genoemd naar Ergenekon, een mythische plaats gelegen in de ontoegankelijke valleien van het Altay-gebergte, werd in Turkije beschuldigd van terrorisme. Peker werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf in het kader van de Ergenekon-processen; hij en de andere veroordeelden werden echter enkele maanden later vrijgelaten.

Peker begon met het posten van YouTube-video’s nadat hij wederom op de vlucht sloeg voor de Turkse overheid. In vaak wijdlopige monologen voor de camera vanachter een bureau heeft Peker onbevestigde beschuldigingen geuit over verdachte sterfgevallen, verkrachting en drugshandel, en beweerde hij banden te hebben met functionarissen die dicht bij president Tayyip Erdogan staan. De acht video’s zijn in totaal maar liefst 50 miljoen keer bekeken.

Volgens Sedat Peker sponsort Turkije jihadisten

In de achtste video van zijn reeks, die zondag werd vrijgegeven, beweerde hij dat Turkije wapens stuurde naar jihadisten van Al-Nusra in Syrië via een paramilitaire groep en een zogenaamd “parallel leger”, SADAT genaamd, die door de adviseur van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan waren gevormd.

Peker, die in het verleden nauwe banden heeft gehad met Turkse machthebbers, heeft ook vermeende samenwerking tussen Turkse functionarissen en Al-Nusra in detail beschreven.

De voortvluchtige maffiabaas besloot naar verluidt militaire uitrusting naar Syrische Turkmenen te sturen en deelde het plan met een plaatsvervanger van de regerende regering om toestemming te krijgen voor het verzenden van de vrachtwagens in 2015.

“Ze zeiden ‘laten we extra vrachtwagens naar Syrië sturen met jullie hulpkonvooi’. We stuurden onze vrachtwagens naar Syrië als hulptrucks, vervolgens poseerden we voor foto’s met hen. Ik dacht echter dat ze andere vrachtwagens naar de Syrische Turkmeense rebellen stuurden,” zei hij.

 

Sedat Peker; Screenshot van zijn YouTube-video.

Turkse overheid betrokken bij drugshandel

Maar de zevende video is de meest schokkende, omdat Peker de zoon van een voormalige premier ervan beschuldigt een cocaïnesmokkelbende van Venezuela naar Turkije te leiden. En Peker beweert dat er heimelijke afspraken zijn in Noord-Cyprus.

Oud-premier Binali Yildirim is nog steeds een belangrijke figuur in de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP). Zijn zoon, Erkan Yildirim, heeft in januari en februari van dit jaar Venezuela bezocht om de handel op te zetten, aldus Peker. Schepen die vertrekken uit de haven van Caracas stoppen in de Dominicaanse Republiek, waar zij worden geladen met de illegale drugs, aldus Peker.

Peker beweert dat Erkan samenwerkt met Halil Falyali, een man die zich in Noord-Cyprus heeft gevestigd. Van daaruit leidt hij volgens Peker witwas- en drugshandelcircuits.

Overheidsbescherming, verkrachting en aanvallen op de journalistiek

Minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu is een centrale figuur in de video’s. Peker beweert dat de twee een relatie hadden en dat de minister van Binnenlandse Zaken de maffiabaas beschermde, onder meer door hem een veiligheidsagent te geven. Soylu ontkende vorige week tijdens een optreden op de staatstelevisie dat hij Peker bescherming had geboden.

In een van zijn eerste video’s beweerde Peker dat Tolga Agar, een AKP-wetgever, twee jaar geleden een vrouwelijke journalist had verkracht, die later dood werd aangetroffen, in wat werd gerapporteerd als een zelfmoord. Agar – de zoon van de in opspraak geraakte voormalige minister van Binnenlandse Zaken in de Susurluk-affaire – ontkende de beschuldiging in een op Twitter geplaatste verklaring en noemde het “laster”.

In een andere video beweerde Peker dat mannen die voor hem werkten betrokken waren bij de aanval op de kantoren van Hurriyet, een Turkse krant, in 2015 nadat hij een verzoek daartoe had ontvangen van een niet nader genoemd AKP-parlementslid.

Sedat Peker’s motief

Maar Peker is zeker geen held, noch een beminnelijke gangster zoals we in de films zien. Peker heeft keer op keer bewezen een verachtelijke, fascistische, turanistische smeerlap te zijn. Als hij zich vandaag tegen de Turkse regering keert, is dat uitsluitend uit persoonlijk gewin en wraak. “We zullen hun bloed vergieten, we zullen een douche nemen met hun bloed…”. Met deze woorden op een bijeenkomst Rize in 2015, bedreigde Peker de academici die de Verklaring van Vrede ondertekenden.  Zo’n 1.128 academici van 89 verschillende universiteiten – waaronder buitenlandse geleerden als Noam Chomsky, David Harvey en Immanuel Wallerstein – ondertekenden de verklaring met de titel “Wij zullen geen deel uitmaken van deze misdaad”, waarin Ankara werd opgeroepen een einde te maken aan het “bloedbad en de slachting” in het Oosten van het land, in haar strijd tegen de Koerdische Arbeiders Partij (PKK), waarin ook burgers slachtoffer vielen.

Hij laat nooit na elke video af te sluiten met de Turaanse eed. Turanisme is een politieke visie op de toekomst waarin alle Turken en andere Altaïsche volkeren verenigd zouden zijn in één politieke en/of culturele eenheid. Na de val van het Ottomaanse Rijk en de oprichting van de Sovjet-Unie was de ideologie vooral in handen van de Grijze Wolven, een extreem-rechtse Turkse organisatie die in het verleden betrokken was bij liquidaties en aanslagen op dissidenten en leden van linkse groeperingen in opdracht van, of via, de Turkse staat, het leger of maffia-organisaties.

Peker heeft ten minste één motief voor het vrijgeven van de video’s geopperd: een politie-inval in zijn huis in april, terwijl zijn vrouw en kinderen aanwezig waren. In een van zijn monologen beweerde hij dat mannelijke politieagenten de ondergoedlade van zijn vrouw doorzochten.

Wat Peker’s redenen ook zijn, zijn beschuldigingen worden steeds moeilijker te ontwijken voor de regering. Vrijdag vroeg een verslaggever van het Anadolu nieuwsagentschap, een onderdeel van de staatsmedia, ministers die op een nieuwsconferentie over een ongerelateerd onderwerp verschenen, naar de beschuldigingen tegen Soylu en anderen.

Iedereen, zelfs “kinderen, praten hierover in de bazaar, op de markten, in de metrobus,” zei de verslaggever, Musab Turan. “Heeft onze regering hier een plan voor?”

Sedat Peker’s achtste YouTube-video

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -