Twee schepen van dezelfde Oekraïnse rederij botsen op de Donau

BUDAPEST - Twee schepen van de Oekraïnse rederij UDP zijn vrijdag 5 mei met elkaar in aanvaring gekomen op het Hongaarse deel van de Donau. Het duwconvooi Irkoetsk ramde met een van zijn bakken het cruiseschip Moldavia midscheeps aan bakboordszijde.

Het ongeluk gebeurde ter hoogte van Donaukilometer 1730, zo’n negentig kilometer boven Budapest. De Moldavia was in de opvaart, de Irkoetsk in de afvaart. Er zou één gewonde zijn gevallen. De schepen raakten niet lek en was ook geen milieuschade. Op foto’s is te zien dat het cruiseschip boven de waterlijn forse schade heeft opgelopen. De ramen en wanden van meerdere hutten zijn ingedrukt.

Aanhouding

De Hongaarse autoriteiten onderzoeken de oorzaak van de aanvaring. De Hongaarse radio meldt dat de waterpolitie een 58-jarige man met de Oekraïnse nationaliteit heeft aangehouden. Hij wordt er van beschuldigd de scheepvaart in gevaar te hebben gebracht.

Volgens woordvoerder Aleksander Garmash van rederij UDP is de schade groot maar kan het cruiseschip de reis wel volgens het normale programma afmaken. Na afronding van de tour zal de Moldavia (115 meter, 80 hutten) op de werf Öswag in het Oostenrijkse Linz gerepareerd worden.

Tweede keer

Saillant detail is dat het volgens de Oekraïnse nieuwswebsite Doemskaja al de tweede keer is dat deze twee schepen met elkaar in aanvaring komen. De website zegt dat gehoord te hebben van bemanningsleden. De eerdere aanvaring zou in 2000 hebben plaatsgevonden op de Donau bij het Oekraïnse district Reni.

UDP is een grote speler op de Donau, met zowel vracht- en duwvaart als cruiseactiviteiten. Het bedrijf is ook actief in de zeevaart. Het hoofdkantoor zit in Ismail aan de Donau. Daar is naar aanleiding van de aanvaring een coördinatiecentrum ingericht.

Mijn gekozen waardering € -

Bart Oosterveld is journalist. Hij schrijft voor Weekblad Schuttevaer (anno 1888) over de binnenvaart en de rest van de maritieme wereld, .