Tweede Kamerverkiezing 2021: weet u het al?

Op 17 maart 2021 mag de Nederlandse bevolking weer naar de stembus om politici te kiezen die hen gaan vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. Maar waar gaan we dit keer voor kiezen? Het gaat in Nederland het laatste jaar ogenschijnlijk maar om één ding, en dat is corona.

Het politieke landschap is aardig ondergesneeuwd door de lawine aan berichtgeving over corona. En dat zal nog wel een tijdje zo doorgaan tot we de tweede vaccinatieronde achter de rug hebben en meer dan 60% van de Nederlanders is gevaccineerd en de cijfers weer normaliseren. We hebben het afgelopen jaar weinig gehoord over bijvoorbeeld de pensioenplannen, het milieu, belastinghervormingen, nationalisering bedrijven, het klimaat, aanpassen kiesdrempel, hervormingen zorgstelsel of een basisinkomen.

Is de kiezer tevreden over de koers van premier Mark Rutte en de regering, en krijgen we een Kabinet Rutte IV of neemt iemand anders het stokje over en gaat Nederland wellicht een andere koers varen? Gaan we linksom, rechtsom, conservatief, progressief of liberaal? Het enige dat bij velen is blijven hangen aan politiek nieuws het afgelopen jaar – naast de PCR-test, groepsimmuniteit en het handelen van romeo’s bij demonstraties – zijn de boerenprotesten, de welles-nietes vakantie van ons koningspaar met bijhorende verontwaardiging, de toeslagenaffaire en de soaps die zich hebben afgespeeld rondom het Forum voor Democratie met de bijhorende (opportunistische) zeteldans.

Op de agenda

De nieuwe gekozen Tweede Kamer moet vijf grondwetswijzigingsvoorstellen gaan behandelen die in eerste lezing door beide Kamers zijn aanvaard. Het gaat om het voorstel ter modernisering van het brief-, telefoon- en telegraafgeheim, het voorstel tot recht op eerlijk proces, en de toevoeging van een algemene bepaling aan de grondwet, een herijking van de tweede lezing grondwetswijziging en de invoering van een kiescollege bij Eerste Kamerverkiezingen voor kiezers buiten Nederland. In de loop van 2021 kunnen er nog enkele voorstellen bijkomen.

Er staan op dit moment 89 politieke partijen geregistreerd voor de Tweede Kamerverkiezingen bij de Kiesraad. De laatste dag dat partijen zich konden registreren bij de Kiesraad was 21 december 2020. Op 1 februari 2021 moeten partijen hun kandidatenlijsten inleveren. (bron: Parlement.com)

Nu is het niet zo dat deze 89 partijen allemaal echt zichtbaar zullen worden tijdens de verkiezingen of in de Tweede Kamer, immers moeten er 30 handtekeningen per kiesdistrict worden opgehaald om op alle stembiljetten van de 20 kiesdistricten komen te staan. Die keuze is aan de politieke partijen zelf waar ze hun volksvertegenwoordigers willen inzetten. Voor één zetel in de Kamer moeten volgens de kiesdeler iets meer dan 70.000 stemmen worden gehaald door een politieke partij. Dat getal is afhankelijk van het aantal uitgebrachte geldige stemmen.

De vraag is waar de kiezers dit keer voor gaan bij de Tweede Kamerverkiezing en op basis van wat? Gaan ze voor de inhoud en verdiepen ze zich bijvoorbeeld in de standpunten van de politieke partijen met betrekking tot de grondwetswijzigingsvoorstellen of kiezen ze voor bewezen bestuurskwaliteiten en gaan ze voor gevestigde partijen als VVD, PvdA en CDA? Gaat de kiezer bewust voor iets nieuws, zoals de partij Splinter, Code Oranje, JA21 of VSN? Misschien weten ze het nog niet of twijfelen ze.

Ideeën, politieke plannetjes en staatsschuld

De meeste gevestigde politieke partijen hebben hun verkiezingsprogramma al klaar. Sommigen met catchy namen, zoals die van D66: ‘Een nieuw begin‘, of van Partij voor de Dieren: ‘Plan-B‘. Maar in hoeverre zijn de plannen van politieke partijen realistisch? Als we kijken naar het programma van de Brabantse Feestpartij, dan kun je jezelf afvragen of stemmen op een one-issue partij wel zorgt voor de nodige veranderingen die ten goede zouden moeten komen aan jouw wereldbeeld.

Vaak kosten nieuwe ideeën of aanpassingen die in verkiezingsprogramma’s worden voorgesteld veel geld. Gelet op de miljoenen die het afgelopen jaar aan steun zijn verleend, blijft er weinig over om te vernieuwen of te hervormen, willen we niet nog meer staatsschuld opbouwen. Is het realistisch om bijvoorbeeld nu het eigen risico in de zorg af te schaffen? Is het haalbaar om een eigen valuta te introduceren?

Onderbouwd kiezen

Je zou denken dat, juist omdat er meer keuze is in het politieke spectrum, het makkelijker is om een partij te vinden die dicht bij je eigen gedachtegoed staat, een partij die op alle standpunten voldoet aan jouw beleving. Maar dat valt in de praktijk erg tegen, tenminste als je verder kijkt naar een partij dan alleen het partijprogramma of de stand(speer)punten. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de achtergrond van de politici. Waar komen ze vandaan? Welke ideologie hangen ze aan? Wat is hun (bestuurlijke) ervaring en waarom zitten ze bij een bepaalde partij?

Kijk eens naar het verloop binnen een politieke partij. Hoe lang zit een bepaalde politicus of politica al bij een partij en wat is hun binding met de achterban? Hoe lang zit een politiek partij al in de Tweede Kamer en wat is bijvoorbeeld de kans dat deze partij coalitiepartner of juist oppositie gaat worden? Heeft een partij een visie met plannen voor zowel de korte termijn als de lange termijn? Beoordeel politieke partijen vooral op inhoud en niet teveel op de poppetjes en/of nieuwsberichten.

Ga niet voor schreeuwerige onderbuikretoriek maar denk zelf na. De vinger op de pijnlijke plek leggen is simpel. Zittende politici afschieten op hun (wan)daden ook. Maar daadwerkelijk met realistische en haalbare oplossingen komen, dat is een heel ander verhaal.

Afbeelding van Ulrike Leone via Pixabay

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).