Twitter – 75 jaar geleden

Soms zie je online dingen waarvan je denkt: “had ik dat maar bedacht”. Het Twitter-account @9nov38 is zoiets.

Om de Kristallnacht te herdenken die 75 jaar geleden in Nazi-Duitsland plaatsvond (de nacht van 9 op 10 november 1938) toont de Twitterstream een ‘live’ newsstream van het nieuws van die dagen, inclusief de aanloop naar de gebeurtenissen als de nasleep (tot eind november).

De Kristallnacht, een “spontane” uiting van volkswoede, geïnitieerd door propagandaminister Goebbels, leidde tot brandstichting en plundering van honderden synagoges en Joodse winkels, en tot meer dan 400 doden.

In de Twitterstream, een initiatief van vijf jonge Duitse historici, maken we de geschiedenis opnieuw mee. De haatzaaiende berichten in de Duitse pers:

De zelfmoord van een Joodse ziekenhuisdirecteur:

Hoe van plundering een schoolreisje wordt gemaakt:

Zo’n aanpak zou ook voor Nederlandse media navolgbaar zijn: de inval van de Duitsers in 1940, de bevrijding, de watersnood, grote branden. Ook regionaal. Een mooi alternatief voor de goed gelezen naar nogal saaie rubriek “50 jaar geleden in deze krant”. De Duitse stream heeft betrekkelijk weinig links naar historisch materiaal. Dat zou beter kunnen.

Dank aan @JuurdEijsvoogel, wiens tweet me op dit Twitteraccount opmerkzaam maakte.

UPDATE 10:45:
Louis van de Geijn maakte me opmerkzaam op het @JohnFaKennedy Twitter-account van De Persdienst (Wegener) waar iets soortgelijks gebeurt: de moord op Kennedy 50 jaar geleden.

Mijn gekozen waardering € -

Lector Piet Bakker analyseert ontwikkelingen in de mediawereld.