Een-na-laatste worden in de Nederlandse competitie, maar vervolgens wel Europa ingaan. Het Fair Play-klassement van de UEFA maakt het onmogelijke mogelijk voor Go Ahead Eagles, dat een ticket cadeau krijgt voor de eerste voorronde van de Europa League. Maar hoe serieus moeten we het systeem van dit klassement nemen? Sterker nog, is ‘fair play’ op het voetbalveld eigenlijk wel meetbaar?

STEUN RO

Go Ahead Eagles eindigde na een zeer tegenvallend seizoen op de zeventiende plek op de ranglijst van de Eredivisie, alleen hekkensluiter FC Dordrecht liet het achter zich. De arenden uit Deventer lieten het op de belangrijke momenten afweten, vooral in de slotfase van de competitie. Van de laatste dertien duels wist de ploeg er welgeteld een te winnen. In die wedstrijden moest het bovendien twintig tegentreffers te incasseren.  

De doelstelling voor een club als Go Ahead, met een lage begroting en opvallend goede prestaties van concurrenten, is vrijwel altijd handhaven. Een nieuw seizoen op het hoogste niveau veiligstellen zodat de inkomsten voldoende blijven en de trouwe supporters trots kunnen zijn op hun helden aan de IJssel. Dat is niet gelukt. De Eagles zijn, na de dubbele ontmoeting met een sterker De Graafschap (1-0 en 0-1), gekelderd naar de Jupiler League.

Het nieuws dat Go Ahead ondanks dreigend degradatiegevaar Europa ingaat kwam dan ook als een totale verrassing. Doordat het tweede werd in het Fair Play-klassement van de UEFA en koploper FC Twente wegens financiële problemen moest afzeggen, ging het ticket voor de eerste voorronde naar Deventer. En daar stond zowel de club als de trouwe aanhang natuurlijk te springen om zo’n unieke mogelijkheid. Een droom voor de Eagles, die doorstroming naar de groepsfase van de Europa League nu geheel ‘in eigen hand’ hebben. Ook al krijg je het als nummer 17 van de Nederlandse competitie tegen elke buitenlandse ploeg loodzwaar; er is een kans.

Maar de vraag is hoe serieus we dit zogenaamde Fair Play-klassement eigenlijk moeten nemen. De UEFA beoordeelt Europese profclubs via verschillende aandachtspunten:
– aantal gele en rode kaarten
– respect voor de tegenstander (zoals de bal terugspelen naar de tegenstander bij een scheidsrechtersbal of een inworp)
– respect voor de scheidsrechter
– het gedrag van de technische staf (van trainer tot fysio)
– het gedrag van de supporters
– positief spel (wat dat ook mag betekenen)
*per punt wordt een score van 1 tot 5 of 1 tot 10 toegekend