Weekoverzicht van mijn korte blogs op The Post Online.

STEUN RO

18/10: Broodroof

De Koude Oorlog smoort als Willem-Alexander Moskou bezoekt. Ik zie zo’n reis dan ook als pure broodroof. Natuurlijk gaat de verstoorde relatie tussen Rusland en Nederland nergens over: een piratenschip en enkele neergeslagen dronken diplomaten. Waarna parlementsleden als gorilla’s op hun borst roffelen. So what? Oorlog draait altijd om gekrenkte politieke ego’s en lange diplomatieke tenen. De Arabische Lente is ook al voorbij. Economisch herstel voor deze zzp’er laat nog even op zich wachten.

17/10: Kop eraf

Op Facebook staat een video-opname van een onthoofding in Syrië. Het zijn de laatste levensmomenten van een vastgebonden man gedumpt in een kuil. Veel mensen zijn nu boos. Niet over de executie. Wel omdat Facebook de bloedige beelden niet in strijd acht met de “communityrichtlijnen”. Terwijl onschuldige naaktopnames zijn verboden. Gelijk heeft Zuckerberg. Verborgen moordpartijen kunnen we nu dankzij de social media volgen. Essentieel voor de waarheidsvinding. Voor bloot koop je maar de Playboy.

16/10: Help!

De weigering van Republikeinse Tea Party-fanaten de Democraten te steunen bij de verhoging van het schuldenplafond noemt Barack Obama “een zelfmoordmissie”. Economische recessie op ongekende schaal wacht de wereld. Ander apocalyptisch onheil: het mislukken van de reparatie van de lekkende kerncentrales in Fukushima veroorzaakt 15.000 maal meer radio-actieve straling dan de atoombom op Hiroshima. Mochten deze twee rampen een einde maken aan de belachelijke Zwarte Piet-discussie in Nederland, dan heb ik er vrede mee.

15/10: Maddie

Politie in Engeland en Nederland heropenen de jacht op de ontvoerder van Madeleine McCann. Het drie jaar oude meisje verdween in mei 2007 uit het Portugese vakantieoord Praia da Luz. Uitermate trieste zaak. Vind ik ook van dit nieuwe onderzoek na zes jaar. Van de verdachte verschijnen op de televisie twee totaal verschillende compositietekeningen. Hij is tussen tussen 20 én 40 jaar oud en spreekt Duits óf Nederlands. Het scharniert tussen serieus en sensatie.

14/10: Naoorlogs verzet

De stad Rome weigert de vrijdag gestorven 100-jarige SS-kapitein Erich Priebke een graf. De oorlogsmisdadiger organiseerde in 1944 de executie van 335 Italianen. Ook Argentinië waar hij 47 jaar een toevluchtsoord vond, wimpelt zijn begrafenis af. Zelfs de RK-kerk gunt hem geen religieuze uitvaartdienst. Pas in 1998 werd Priebke veroordeeld tot levenslang maar kuierde onder huisarrest aan het Lago Maggiore en at in toprestaurants. Eenmaal dood staan de helden op. Fijn, dat naoorlogs verzet.

12/10: De kunst van het liegen

Correspondent Bram Vermeulen verwijt mij in ‘De Kunst Van Het Maken‘ dat ik een kogelvrijvest draag “waar dat niet echt nodig” is. Hè Bram? Hebben we elkaar ooit ontmoet? Overdrijf je opnieuw, zoals pratend door een gasmasker in protesterend Istanbul terwijl voorbijgangers zonder lopen? Zeg liever hardop dat de Turken in 1915 genocide hebben gepleegd op de Armeniërs. Dat hoor ik de laatste vier jaren niet. Is de waarheid ondergeschikt aan jouw werkvergunning?

Zie voor het hele archief van mijn miniblogs hier….

    Arnold Karskens is Neerlands meest onafhankelijke en ervaren oorlogsverslaggever. Muckraker. Nachtmerrie voor nazi’s en andere oorlogsmisdadigers. Auteur van tienŒ boeken. Onderzoeksjournalist die nooit ‘nee!’ als antwoord accepteert. Lastig, dwars & gehaat door zijn vijanden, maar Last Man Standing voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

    Geef een antwoord