Dinsdagmorgen hingen ze er opeens: foeilelijke spandoeken met daarop de waarschuwing niet in de openbare ruimte te drinken op straffe van een boete van 95 euro. Het is één van de maatregelen die de burgemeester heeft afgekondigd om de overlast op de Wallen in te perken.

STEUN RO

Hé, er gebeurt iets, dat is op zich al opmerkelijk. En het is niet de enige maatregel: de handhaving wordt uitgebreid, er worden geen groepsrondleidingen meer toegestaan in de avonduren, op de grachten wordt tussen elf uur ‘s avonds en zeven uur ‘s morgens een vaarverbod ingesteld, er zal beter worden gecontroleerd op doorschenken bij de horeca en de alsmaar rondrijdende taxi’s worden aangepakt. Er is meer, maar dit zijn wel de belangrijkste punten.

Positief? Zeker, er gebeurt eindelijk eens iets om de bij tijden immense overlast op de Wallen de kop in te drukken. Het is lang geleden dat er zo’n groot pakket met maatregelen op tafel lag. Na de ‘laat maar waaien’-houding van het vorige college, is dit dan ook een aangename verrassing.

Helaas is daarmee niet alles gezegd. Er is vanzelfsprekend een maar. Er zijn zelfs een paar maren.

Dat is geen gezeur, maar wordt ingegeven door een kritische houding gebaseerd op ervaringen in het verleden.

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.