Vanaf 1 januari 2020 mogen er geen rondwandelingen meer worden gehouden op de Wallen. Het kwam als een donderslag bij heldere hemel, nota bene een dag na een mede door de gemeente georganiseerde Gidsendag, schreef ik in Uitkijkpost 160.

STEUN RO

In NRC van afgelopen zaterdag 30 maart zegt de gemeente echter dat er al op 14 februari een meeting plaatsvond over de rondwandelingen van wethouder Udo Kock met een kleine afvaardiging van de werkgroep Gidsen. ‘In deze werkgroep zitten gidsen, touroperators, seksbranche-ondernemers, buurtbewoners, Proud (de vertegenwoordiger van de prostituees -w.o.) en de gemeente zelf.’

Hè? Hoe zit dat? Waarom kwam die aankondiging van het verbod op rondwandelingop de Wallen dan toch voor menigeen als een complete verrassing? Wat is daar besproken? Bestaat die werkgroep eigenlijk wel?

Om met de laatste vraag te beginnen: die werkgroep bestaat zeker. Daar zitten onder andere gidsen in, gidsenbedrijven, Guidor, Mee in Mokum, touroperators, bewoners, de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) en natuurlijk de gemeente.

De werkgroep wordt geïnformeerd en praat mee over (nieuwe) maatregelen en ontwikkelingen. De werkgroep is nog bij elkaar gekomen op 19 december vorig jaar en 17 januari dit jaar’, aldus de woordvoerder van de wethouder. En, zo bevestigt ze, inderdaad ook op 14 februari is er een overleg geweest.

Ik schrijf over alles wat mijn nieuwsgierigheid wekt. Dat is veel. Vaak kom ik uit bij verborgen hoeken van de geschiedenis, maar soms ook bij het persoonlijke verhaal. Het alledaagse leven èn het drama. Actueel, maar soms ook wat minder. Wel altijd goed geschreven en een plezier om te lezen.